El futur del servei de recollida d'escombraries, enllumenat públic, parcs i jardins a Figueres continua en incògnita. Alguns grups municipals de l'oposició, com és el cas del PSC i Ciutadans, han començat a fer públiques les seves inquietuds, no només referents a qui serà el pròxim licitador del servei, sinó també pel que fa a l'estat de l'actual acord amb l'empresa publicoprivada Ecoserveis.

El portaveu del PSC a l'Ajuntament de Figueres, Pere Casellas, ha presentat una instància perquè els Serveis Jurídics del consistori informin sobre la validesa i el manteniment dels acords a què va arribar l'alcaldessa, Marta Felip, amb els treballadors.

El grup dels socialistes opina que l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat, en la seva disposició addicional 27 i següents, pot dificultar l'aplicació dels acords que va signar Felip, «ja que impedeixen la subrogació de treballadors provinents d'empreses mixtes, o concessionàries de serveis municipals, a les corporacions locals de manera directa o a través d'empreses pròpies». Així mateix, el grup del PSC «desconeix si s'ha informat els treballadors o si s'han estudiat fórmules per solucionar-ho». Tampoc si té previst algun altre sistema «que no s'ha portat a aprovació del ple».

Cap proposta enllestida

Casellas explica que l'actual director de Serveis Urbans i exgerent d'Ecoserveis, Jordi Cabot, «un dels principals artífexs» de l'acord entre consistori i treballadors després de la vegada de Nadal, «no sembla que a hores d'ara tingui enllestida cap proposta per solucionar el conflicte i el greu problema de neteja a la ciutat». El grup municipal socialista tem que «no atendre aquesta qüestió de manera acurada, ràpida i eficient, podria desembocar en una nova vaga i una situació de tensió entre treballadors i administració».

Paral·lelament, el regidor de Ciutadans, Toni Pérez, ha presentat la seva dimissió com a membre del consell d'administració d'Ecoserveis perquè assegura que el Govern no ha dissolt l'empresa ni tampoc ha convocat la licitació del servei. «Vam entrar al consell d'administració perquè l'empresa s'havia de liquidar però això no passa, tampoc estem conformes amb la gestió ni tampoc volem ser còmplices d'una demora innecessària ni de la manca de transparència. Tenim molts dubtes de la manera en com s'estan fent les coses», ha explicat el regidor.

La formació va acceptar ser l'únic partit a l'oposició amb representació dins el consell per controlar la liquidació de l'empresa i la licitació d'un nou concurs. Mesos després, Pérez critica que el govern està «actuant amb lentitud i falta de planificació» perquè des de l'any 2001 ja se sabia que la data de finalització del contracte era 2015.

Sol·licitaran un informe a intervenció sobre la situació financera, ja que la mateixa interventora va presentar-ne un en el qual assegurava que el contracte es va anar modificant reiteradament a través de pactes i ampliacions de servei que no s'ajustaven als termes de les lleis de contractes vigents.