L´any passat, diàriament, més de quaranta conductors van ser sancionats per excès de velocitatpel Servei Català de Trànsit (SCT) a l´Alt Empordà. En total, varen prosperar 15.456 expedients. Vuit ràdars fixos i els dos de tram, instal·lats entre Capmany i Agullana, són els encarregats de vigilar que es compleixin els límits establerts en el codi de circulació, a més de les patrulles dels Mossos d´Esquadra que també realitzen controls periòdics en zones considerades d´alta perillositat, pel nombre d´accidents dels últims tres anys o pel l´alta velocitat registrada.

La sinistralitat, amb morts i ferits greus, i la intensitat de vehicles que passen per una carretera són dos dels condicionants que porten als tècnics a proposar la instal·lació de radars. A Catalunya, hi ha "232 punts de controls de velocitat dels quals 198 funcionen", explica la directora del SCT Eugènia Domenech. Trenta-quatre equipaments són rotatoris i, des de fa uns anys, l´Administració ha apostat per la posada en marxa de dinou radars de tram. Segons el Reial Automòbil Club de Catalunya, (RACC), es tracta d´"un sistema de control de la velocitat capaç de reconèixer els caràcters de la matrícula d'un vehicle en dos punts diferents d'un mateix tram de carretera i registrar amb precisió l'hora de pas per cada un d'aquests punts de control".

L´efectivitat del sistema fa que, per l´any vinent hi hagi prevista la posada en marxa de cinc noves unitats aquest any i quatre per a l´any 2018, una de les quals estarà a al Pont del Príncep.

Eugènia Domènech considera que el descens de sinistralitat greu, de més del 70% en els últims anys, és fruit en bona mesura d´aquests controls. Malgrat això, i davant l´extès missatge social de l´afany recaptatori d´aquests sistemes, la directora del SCT afirma que "els conductors, a la nostra societat, encara no són prou conscients que anar per sobre de la velocitat establerta és un risc important". I ho ratifica amb dades: "la velocitat és causa directa del 16% dels accidents i la possibilitat de morir és més elevada quan més gran és".

De fet, la posició del radars fixes està senyalitzada i és consultable des de la pàgina web del SCT (transit.gencat.cat). Tot i això, l´any passat es varen captar 567.847 infraccions per excès de velocitat, segons un estudi de Automobilistas Europeos Asociados. D´aquestes, el 32,23% a autopistes lliures i autovies; l´11,17% en vies de peatges; i el 50,6% restant, a carreteres convencionals. Els radars mòbils dels Mossos no se senyalitzen "per raó de seguretat dels mateixos agents en l´actual situació d´alerta terrorista", ha explicat la directora.

El control de la velocitat és un dels objectius del del Servei Català de Trànsit, com de la resta de països de la Unió Europea, de cares assolir les zero víctimes a les carreteres. De moment, en el que portem de 2017, set persones han perdut la vida en accidents a l´Alt Empordà i vuit més n´han resultat ferides greu. En compració al mateix període de l´any passat, deu víctimes menys, tot i que cal recordar que l´abril de 2016 set persones varen perdre la vida en un mateix accident a Pont de Molins.

Per sota de la mitjana europea

Catalunya té una ràtio de 26 radars per cada milió d´habitants, mentre a l´estat aquesta xifra puja a 36. També és molt superior a països com el Regne Unit (72) i Holanda (97), segons El SCT.

Amb tot, la lluita contra l´excés de velocitat no només té un caràcter sancionador. També es treballa amb "campanyes de conscienciació i formació viària, a través d´accions que fomentem des del SCT". La próxima, que estarà en marxa abans d´acabar el mes, se centrarà en dos aspectes: la responsabiltat del conductor en una gran part d´accidents, ja que el 80% són per errades humanes, i la vulnerabilitat de les persones davant dels accidents, ja que "qualsevol de nosaltres, o dels nostres entorn, pot ser-ne una víctima".

Al factor de la velocitat en l´accidentalitat s´hi ha afegir un nou condicionant en els últims anys: les distraccions degudes a la utilització de telèfons o aparells electrònics. Segons Eugènia Domènech, "més del 28% dels accidents ja són per distraccions i, majoritàriament, per un ús inadequat de mòbils. Perdre de vista la carretera, ni que digui per un instant, pots abocar-nos a greus situacions fatals".

Combatre aquestes distraccions és l´objectiu de dues de les campanyes preventives que aquest any faran els Mossos d´Esquadra coordinadament amb les policies locals d´arreu de Catalunya. En total seran quinze accions conjuntes, una de les quals seran els controls d´alcoholèmia i per drogues durant les revetlles.

A més, la situació de l´Alt Empordà converteix les seves carreteres en vies d´alta intensitat de trànsit. Per elles circulen molts vehicles de gran tonatge i, en determinades èpoques, aquesta problemàtica es multiplica. Aixó fa que, des del SCT, es dimensioni el seu servei en funció d´aquestes singularitats, tant en moments puntuals de l´any - com els coincidents en dies festius- o estacionalment, com en els propers mesos d´estiu.