16 de juny de 2017
16.06.2017
40 Años
40 Años
L'Escala

L'Escala commemora els 25 anys de l'arribada de la torxa olímpica a Empúries

Han organitzat una festa aquest dissabte al vespre

16.06.2017 | 18:33
Marian Aguilera amb la flama el 1992

El 13 de juny de 1992 milers de persones omplien les platges del litoral d'Empúries a l'espera de l'arribada per mar de la flama olímpica provinent de Grècia. Va ser un dels actes més carregats de simbolisme de Barcelona´92. No en va, grecs i romans ja havien escollit Empúries com a porta d'entrada a la península en època antiga.

Ara, 25 anys després, l'Ajuntament de l'Escala, el Departament de Cultura a través del Museu d´Arqueologia de Catalunya-Empúries i Llibreria Vitel·la (amb la col·laboració de la Fundació Barcelona Olímpica, Diputació de Girona, Canal 10 Empordà i RTVE) volen retre homenatge a aquell dia tan assenyalat amb un acte commemoratiu que se celebrarà aquest dissabte 17 de juny a l´àgora de la ciutat grega del jaciment d´Empúries. L'acte és d'accés gratuït, però l'aforament és limitat.

Sota el títol "Empúries: port, porta, pacte, pont", s´ha organitzat un acte commemoratiu que recorda les paraules escrites per a l'ocasió pel filòsof, acadèmic, polític, literat i guionista intel·lectual dels actes d'Empúries del 1992, Xavier Rubert de Ventós, el qual serà homenatjat a l'acte del 17 de juny.

El programa de l´acte s´iniciarà a les 19 hores i constarà de tres parts clarament diferenciades. Primer tindrà lloc el visionat d'un vídeo dels millors moments de l'arribada de la torxa olímpica, amb imatges cedides per RTVE i amb un muntatge realitzat pel Canal 10 per a l´ocasió. La coral Cantiga, que ja va ser present a la rebuda de la torxa el 1992, acompanyarà musicalment la projecció.

Tot seguit hi haurà els parlaments institucionals, amb la presència del conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, i l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga, donant pas després a la segona part de l'acte en la qual es presentarà el llibre "Empúries: port, porta, pacte, pont". El llibre aplega els textos que Xavier Rubert de Ventós va escriure l'any 92 i que diversos actors i actrius van recitar a Empúries durant la celebració de l'arribada de la torxa olímpica, així com altres textes clàssics recopilats per l'hel·lenista Eusebi Ayensa. El també filòsof Xavier Antich serà l'encarregat de la presentació.

Per rememorar aquell moment del 1992 no pot faltar l´actriu Marian Aguilera que participarà en la lectura del text "Escolis dels oficiants", de Xavier Rubert de Ventós. Marian tenia aleshores només 15 anys i va ser l'encarregada de desembarcar a Empúries la flama olímpica. També participaran a la lectura Carme Callol i Josep Tero, que comptaran amb l'acompanyament musical de Jesús López i Nora Bosch.

La tercera i última part de l'acte consistirà en un recital poètic de textos antics sobre l'olimpisme a càrrec de Carme Callol i Josep Tero, conduïts per Eusebi Ayensa. L´acte es clourà amb una peça de música popular catalana a càrrec de la coral Cantiga

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook