13 de juny de 2017
13.06.2017
40 Años
40 Años
La Jonquera

Dissolen el Col·legi d'Agents i Comissionistes de Duanes de la Jonquera

Es considera que la seva activitat ja està representada a Catalunya per un Consell General

13.06.2017 | 17:28

El Govern de la Generalitat ha aprovat aquest dimarts el Decret la dissolució del Col·legi d´Agents i Comissionistes de Duanes de la Jonquera. El mateix Col·legi n´havia sol·licitat la dissolució al Departament de Justícia en considerar que la seva activitat ja està representada a Catalunya per un Consell General, que aplega dos col·legis més (Barcelona i Tarragona), i per altres associacions professionals.

L´Assemblea General del Col·legi de la Jonquera també va acordar que el seu patrimoni, un cop dissolt el Col·legi, passés a Ateia Oltra-Girona, entitat sense ànim de lucre que opera en aquest territori i que ja compta, com a associades, amb les empreses que actuaven amb els agents de duanes quan va desaparèixer aquesta figura i se´n va crear la de representant duaner.

Els col·legis professionals d´agents i comissionistes de duanes es van crear a principis del segle passat (1922) en totes aquelles poblacions on hi havia duanes. Una d´aquestes corporacions va ser el Col·legi d´Agents de Duanes de Portbou, que va ser absorbit pel Col·legi d´Agents i Comissionistes de Duanes de la Jonquera l´any 1987.

El representant duaner és un professional habilitat per la Direcció General de Duanes i Impostos Especials per presentar a despatx les mercaderies que han de ser objecte d'importació o exportació. La seva intervenció en les transaccions facilita els intercanvis internacionals, atès que assumeix el dictamen pericial duaner, ofereix garanties financeres davant les administracions i proporciona més seguretat i fluïdesa en les tramitacions i operacions de pagament.

Aquesta actuació se suma a altres iniciatives impulsades pel Govern per racionalitzar i enfortir el mapa col·legial de Catalunya, com ho han estat la Llei 1/2017, del 6 de febrer, de fusió del Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics Agrícoles i Perits Agrícoles de Catalunya i el Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics Forestals de Catalunya en el Col·legi d'Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals de Catalunya, i el Decret 50/2017, de 23 de maig, de creació del Col·legi de Criminòlegs de Catalunya.
L´article 125.1 de l´Estatut d´autonomia de Catalunya estableix la competència exclusiva de la Generalitat en matèria de col·legis professionals. La Llei 7/2006, d´exercici de professions titulades i dels col·legis professionals, regula els requisits i el procediment de dissolució –mitjançant un decret del Govern– d´aquestes corporacions.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema