12 de juny de 2017
12.06.2017
40 Años
40 Años
L'Escala

L'Escala commemora els 25 anys de l'arribada de la torxa olímpica

Dissabte celebrarà un gran acte a l'àgora de la ciutat grega d'Empúries

12.06.2017 | 10:20
Marian Aguilera portant la Flama

L'arribada de la torxa olímpica a Empúries (l'Escala), el 13 de juny de 1992, va ser un dels actes més carregats de simbolisme de Barcelona'92. 25 anys després, l'Escala celebrarà l'efemèride amb un gran acte commemoratiu, el proper 17 de juny, a l'àgora de l'antiga ciutat grega d'Empúries.

"Empúries: port, porta, pacte, pont" és el nom d'un acte que s'ha dividit en tres parts clarament diferenciades i que recorda les paraules escrites per a l'ocasió pel filòsof, acadèmic, polític, literat i guionista intel·lectual dels actes d'Empúries del 13 de juny de 1992, Xavier Rubert de Ventós, el qual serà homenatjat a l'acte del 17 de juny.

El programa s'iniciarà, a les 19h, amb el visionat d'un vídeo dels millors moments de l'arribada de la torxa olímpica, amb imatges cedides per RTVE, i amb un muntatge realitzat pel Canal 10 per a l´ocasió. La coral Cantiga, que ja va ser present a la rebuda de la torxa el 1992, acompanyarà musicalment la projecció d'aquest vídeo.

Tot seguit hi haurà els parlaments institucionals, amb la presència del conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, i l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga, donant pas després a la segona part de l'acte, que és la presentació del llibre "Empúries: port, porta, pacte, pont". El llibre aplega els textos que Xavier Rubert de Ventós va escriure l'any 92 i que diversos actors i actrius van recitar a Empúries durant la celebració de l'arribada de la torxa olímpica, així com textos clàssics seleccionats per l'hel·lenista Eusebi Ayensa. El també filòsof Xavier Antich serà l'encarregat de la presentació.

Una altra clara picada d'ullet al que succeïa 25 anys enrere serà el fet que a la lectura del text "Escolis dels oficiants", de Xavier Rubert de Ventós, hi participarà l'actriu Marian Aguilera, que el 1992 només tenia 15 anys i va ser l'encarregada de desembarcar a Empúries amb la flama olímpica. També participaran a la lectura Carme Callol i Josep Tero, que comptaran amb l'acompanyament musical de Jesús López i Nora Bosch.

La tercera i última part de l'acte és un recital poètic de textos antics sobre l'olimpisme a càrrec de Carme Callol i Josep Tero, conduïts per Eusebi Ayensa. I es clourà l'acte amb una peça de música popular catalana a càrrec de la coral Cantiga.

L'acte commemoratiu dels 25 anys de l'arribada de la torxa olímpica a Empúries és organitzat per l'Ajuntament de l'Escala, el MAC-Empúries i la Llibreria Vitel·la, amb la col·laboració de la Fundació Barcelona Olímpica, Diputació de Girona, Canal 10 Empordà i RTVE.
L'acte és d'accés gratuït, però l'aforament és limitat.

El 13 de juny de 1992 milers de persones omplien a vessar les platges del litoral d'Empúries a l'espera de l'arribada per mar de la flama olímpica provinent de Grècia. Era un acte carregat de simbolisme. No en va, grecs i romans ja havien escollit Empúries com a porta d'entrada a la península en època antiga.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema