Vespre xafogós de dissabte a Figueres. De mica en mica, arriben, al Restaurant El Pati, els portaveus dels grups municipals que participen al Debat Municipal, coincidint amb dos anys de mandat. El més puntual, Òscar Vergés, de Compromís d'Esquerres per Figueres. Els tècnics tenen els equips a punt per a la transmissió en directe. Les proves de so han funcionat i, sobre les taules dels ponents, un petit bloc d'anotacions encapçalat per missatges d'ànims i de sort.

D'esquerra a dreta, s'asseuen Manuel Toro (no adscrit), Òscar Vergés, Agnès Lladó (ERC), Maria Àngels Olmedo (PP), Héctor Amelló (Cs), Pere Casellas (PSC), Natàlia Sánchez (CUP) i l'alcaldessa Marta Felip (PEdCAT). El pati s'ha omplert tant de claques de cada partit com de ciutadans encuriosits per conèixer què és allò que explicaran els polítics a partir de les preguntes formulades a través de Twitter i de Facebook.

Tres periodistes, Sergi Caballero (Cadena SER), Elisabet Don (Diari de Girona) i jo mateixa en representació del Setmanari de l'Alt Empordà, posem la veu a les preguntes ciutadanes.

Els dos organitzadors presenten l'acte. Pau Ruiz Guix explica la mecànica del debat. Erik Roura Turégano introdueix cadascun dels tres blocs que estructuren el Debat Municipal. Obre foc Sergi Caballero amb la gestió pública de Figueres, continua Elisabet Don amb la realitat econòmica de la ciutat, i tanquem amb la realitat social.

Un minut d'intervenció per a cada polític, a vegades poc menys d'un minut, per fer aportacions sobre temes tan d'actualitat, però alhora també tan històrics, com el soterrament de la via del tren, l'edifici del Casino Menestral, la casa natal de Salvador Dalí, la necessitat d'equipaments esportius, el Museu del Circ i la continuïtat de l'Acústica, l'abandonament escolar, l'alta taxa d'atur, el comerç, la indústria, les polítiques socials i, en concret, l'atenció a les persones en risc de pobresa, els desnonaments i els habitatges socials.

Aquests són a grans trets els temes que preocupen els figuerencs i que, molts d'ells, han traslladat en forma de preguntes a través de les xarxes socials als nostres polítics.

El Debat Municipal acaba amb una molt bona valoració per part dels portaveus municipals i també per part dels organitzadors, que han comptat amb el suport de Ràdio Vila-Sacra i Empordà TV i que ja rumien en posar en marxa noves iniciatives de participació a Figueres. Ràdio Vila-Sacra i Empordà TV han fet possible la transmissió en directe del debat.