Perplexos. Així assegura estar el sindicat CSIF després que l'Ajuntament de Figueres hagi qualificat d'«injusta» la sentència del jutjat social número 1 de Figueres en la qual els condemnen a pagar un total de 25.000 euros a una agent de la Guàrdia Urbana per no haver pres mesures preventives davant conflictes laborals.

La treballadora havia denunciat «assetjament laboral, sexual i sindical», a partir del qual la situació li va generar problemes de salut. El sindicat assegura que continua havent-hi «riscos psicosocials» i ha sol·licitat una reunió de les diferents parts per trobar solucions.

Des del CSIF reiteren que «a la Guàrdia Urbana hi continua havent un clima desfavorable» i culpen l'alcaldessa d'estar-ne «al corrent en el seu moment i no prendre les mesures necessàries per solucionar-ho». També denuncien que el consistori va «intentar amagar el problema i culpar-nos a nosaltres d'aquesta situació tan insostenible».

El sindicat s'alegra per la sentència favorable a la treballadora de la Guàrdia Urbana, però continua alertant que dins el col·lectiu hi continua havent possibilitat de «patir riscos psicosocials demostrats». Paral·lelament demanen una reunió conjunta entre el comitè de prevenció, l'Ajuntament de Figueres i els representants sindicals per «buscar solucions al problema». El CSIF demana que «Marta Felip es prengui seriosament l'assumpte d'una vegada per totes perquè fets similars no es tornin a produir dins el cos».

El cas més mediàtic

La sentència publicada la setmana passada es refereix a un cas que es remunta al 2010, quan una treballadora va assegurar haver patit «assetjament» dins del cos de seguretat local de Figueres. Tal com havia avançat Diari de Girona, dos delegats sindicals, van denunciar haver patit discriminacions i l'obertura d'expedients.

A l'agent, a qui ara s'ha d'indemnitzar, se la va expedientar amb dos mesos de suspensió de feina i un trasllat de servei per dur arracades -una nova normativa en aquell moment- perquè dificulten la mobilitat laboral. A més, va exposar situacions incòmodes a la feina, com el robatori de roba interior de la taquilla. Ja en aquell moment van posar de manifest que a la Guàrdia Urbana existia un conflicte de feia anys que no s'havia abordat.

Un informe de l'empresa de prevenció Aspy identificava «el risc de conflictes interpersonals, que arribaven a nivells de violència psicològica, situació aquesta, unida a l'incompliment de molts altres factors, que en el cas de l'agent afectada li van comportar una afectació a la seva salut». El sindicat ho va denunciar el setembre del 2014 i la investigació de la inspecció va concloure l'existència d'«un incompliment en matèria de prevenció de riscos laborals».

El consistori figuerenc va ser alertat, per part del Consorci d'Inspecció de Treball de la Seguretat Social el juliol del 2015, dels riscos psicològics per als agents. Instava a obrir «immediatament un expedient que resolgui un tema que fa anys que dura».

Recorreran contra la sentència

Després de l'emissió de la sentència, l'Ajuntament de Figueres va assegurar que havien «encarregat un estudi de riscos psicosocials. S'havien pres les mesures necessàries i s'havien aplicat abans que existissin els fets», i que per tant recorreran la sentència al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).