La segona edició de la iniciativa Benvinguts a Pagès ha registrat aquest cap de setmana la visita de 18.000 persones a les explotacions agrícoles, ramaderes i pesqueres que n'han pres part arreu de Catalunya. La xifra suposa un augment del 45% vist els 12.500 participants de la primera edició. En virtut d'aquest programa les explotacions agrícoles ofereixen visites gratuïtes per mostrar les instal·lacions i els seus processos productius. Ramon Sentmartí, director general de Prodeca, ha destacat "la gran acollida" de la iniciativa entre la ciutadania i la seva "satisfacció". Sentmartí també ha agraït la "gran implicació" de la pagesia que hi ha volgut col·laborar.

A parer de Xavier Espasa, director de l’Agència Catalana de Turisme, Benvinguts a Pagès posa de manifest que a l'entorn de les explotacions hi ha "un ventall de serveis d’allotjament i restauració que converteixen el món rural en un important atractiu turístic”. De la seva banda, Toni Massanés, director de la Fundació Alícia ha destacat que aquest format, inaugurat l'any passat, ha quedat "totalment consolidat".

La segona edició de Benvinguts a Pagès, celebrada entre dissabte i dilluns, ha comptat amb la participació de més de 200 explotacions agrícoles, ramaderes i pesqueres, gairebé 200 restaurants, més de 220 allotjaments i un munt d’activitats complementàries. En total, gairebé 800 propostes diferents repartides entre totes les comarques catalanes.

El perfil més habitual dels visitants són famílies que provenen de Barcelona o el seu entorn. En el 80% dels casos, els visitants compren producte a les cases, un retorn comercial per als pagesos que és també un dels objectius del projecte.

Les comarques que han rebut més afluència de visitants han estat, entre d’altres, el Vallès Occidental i l'Oriental, el Ripollès, la Ribera d’Ebre, el Segrià, Osona, el Maresme, la Selva, la Garrotxa, la Cerdanya, el Berguedà, l'Alt Penedès i l'Alt Empordà. En general, pel perfil de públic familiar amb infants, les explotacions on hi ha bestiar són les que han tingut més visitants.

Benvinguts a Pagès és una iniciativa de la Generalitat, amb la col·laboració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació -a través de Prodeca-, del Departament d’Empresa i Coneixement -a través de l’Agència Catalana de Turisme-, i de la Fundació Alícia. També hi col·laboren Con