El fiscal ha sol·licitat que el judici contra els dos acusats d'assassinar a trets un home al cementiri de Figueres el dia de Tots Sants del 2013 es faci a porta tancada. Al·lega motius de seguretat per la conflictivitat que hi ha entre els dos clans, el de la víctima i el dels acusats. En el seu escrit, el fiscal assenyala que fins i tot hi ha testimonis que declararan durant el judici que han rebut amenaces. Finalment, argumenta que les dimensions reduïdes de la sala de vistes pot fer més complicat garantir que no hi hagi cap tipus d'aldarull.

Segons fixa la llei del tribunal del jurat, el magistrat president resoldrà la petició un cop s'hagi constituït el jurat popular, dijous al matí. Al banc dels acusats, dos germans que s'enfronten a 23 anys de presó cadascun per assassinat i tinença il·lícita d'armes.

Rivalitat entre clans, amenaces i revenges. El fiscal Víctor Pillado tem que l'enemistat arrelada entre la família dels acusats i la de la víctima provoqui problemes per garantir la seguretat durant el judici. Per això, ha demanat que es faci a porta tancada.

En el seu escrit, el fiscal basa la petició en tres arguments: per la conflictivitat entre els dos clans, perquè alguns dels testimonis que declararan han rebut amenaces i per les dimensions reduïdes de la sala de vistes. Segons fixa la llei, el magistrat president ha de donar audiència al jurat popular i, per tant, resoldrà la demanda un cop s'hagi constituït, el dijous al matí.

Després del crim i durant dies, hi va haver un fort desplegament policial per evitar revenges entre els clans. Tot i això, es van viure alguns episodis violents amb atacs a habitatges, ocupació d'immobles i animals morts.

El 7 de novembre una desena de persones van destrossar la casa d'un dels germans del suposats assassins a Santa Llogaia d'Àlguema. Quan el grup va accedir a l'habitatge no hi havia ningú al seu interior, ja que la majoria de membres del clan havien abandonat les seves cases per evitar represàlies.

També hi va haver problemes a Sils i Vidreres quan es va detectar que membres de la família Cotés havia anat a buscar refugi a les urbanitzacions de Vallcanera i La Globa ocupant diverses cases.

El 9 de novembre un grup de persones va assaltar un altre habitatge del clan Capirote a Vilamalla. Les destrosses materials van ser nombroses però, com en l'anterior ocasió, no hi havia ningú a l'interior de la casa.

A finals de novembre, l'episodi més macabre amb la troballa de deu cavalls i tres cabres morts a Vilamalla, animals propietat d'un familiar dels Cortés. Els investigadors sospitaven que autors de la matança eren familiars de la víctima.

Recentment, aquest febrer, un operatiu dels Mossos d'Esquadra i Vigilància Duanera contra el tràfic de droga es va saldar amb la detenció de 32 suposats integrants del clan Capirote (el dels acusats). La investigació apunta que estaven a punt de convertir-se en una "multinacional" de la marihuana i que van blanquejar 3 MEUR provinents de la droga.

El crim

El dia de Tots Sants del 2013, la Guàrdia Urbana de Figueres va muntar un dispositiu policial al voltant del cementiri per evitar possibles problemes entre clans d'ètnia gitana rivals. Dues de les famílies en conflicte eren la dels detinguts (l'anomenat clan Capirote vinculat als Cortés) amb la família de la víctima (els Gabarre).

Per evitar problemes, els dos clans fins i tot havien pactat un horari per no coincidir al cementiri. Però cap a les dotze del migdia de l'1 de novembre, la víctima va arribar al cementiri perquè "desconeixia l'acord a qual havien arribat les dues famílies perquè ell residia a França". Un cop dins el recinte, diverses persones de la família Cortés li van recriminar la seva presència.

"Es va generar una discussió durant la qual un número indeterminat de persones van rodejar la víctima i van arribar, inclús, a trencar-li la camiseta que portava posada en aquell moment", indica el fiscal.

La víctima va decidir sortir del cementiri, acompanyat de la seva dona, que estava embarassada, i els seus fills. Anaven en direcció al cotxe quan, segons l'acusació pública, els dos germans van sortir del cementiri darrere seu. Un dels germans, Vicente Fernández Cortés àlies 'Sioux', duia una pistola amagada.

Quan el tenien a prop, indica el fiscal, Vicente Fernández li va entregar la pistola al seu germà, Juan Fernández Cortés àlies 'Shin Chan o Sevilla', que va descarregar deu trets, dirigits tots al cos de la víctima. Alguns dels impactes, ressalta el fiscal, van ser quan la víctima ja estava estesa a terra. L'home va morir a l'instant com a conseqüència d'una hemorràgia aguda massiva.

L'acusació pública apunta que les zones del cos atacades i el fet d'usar una pistola contra un home desarmat eren idonis per acabar-lo matant. El fiscal conclou que tant l'autor material dels trets com el seu germà, que li va donar l'arma, eren "conscients" que acabarien amb la vida de la víctima.

Per això, els acusa a tots dos d'un delicte d'assassinat i un altre de tinença il·lícita d'armes i demana que els condemnin, a cadascun d'ells, a 23 anys de presó (20 per l'assassinat i 3 per tenir armes sense permís). En concepte de responsabilitat civil, vol que indemnitzin la parella sentimental de la víctima i els seus tres fills amb 540.000 euros.

Evadit de la justícia

Els Mossos d'Esquadra van detenir Juan Fernández Cortés el mateix 1 de novembre del 2013 i, des d'aleshores, està en presó preventiva per ordre del jutjat d'instrucció.

Vicente Ferández Cortés, àlies 'Sioux', va estar un any i vuit mesos evadit de la justícia. Es va entregar el 9 de juliol del 2015 i el Jutjat d'instrucció 1 de Figueres va ordenar que ingressés a presó. El mateix jutjat havia decretat una ordre de detenció contra ell el 8 de novembre del 2013, pocs dies després del tiroteig.