El vi és un reflex del paisatge on creix la vinya, i fins i tot elements històrics pràcticament oblidats, com els búnquers, que esquitxen tota la plana de Garriguella es reivindiquen com un ingredient més a tenir en compte en el vi. I també ho fa un altre element que passa encara més desapercebut: els ratpenats.

I és que el vincle entre búnquers i vinyes no és altre que els ratpenats. Quan s’aconsegueixen les condicions de tranquil·litat, foscor i temperatura adequades, aquests petits i voraços noctàmbuls s’instal·len en els búnquers per passar el dia, i de nit surten a caçar el seu aliment preferit: les arnes. Entre elles s’hi compta la papallona del raïm, un dels flagells que més malmet el raïm.

Adequar búnquers perquè s’hi puguin instal·lar colònies de ratpenats és doncs una original manera de millorar la biodiversitat de la vinya i de fomentar el control biològic de plagues. En aquest sentit, els promotors d’aquesta iniciativa (la AdV formada per Cooperativa de Garriguella, Cellers Trobat, Maset Plana i Oliveda, més les dues empreses Galanthus i Agrassessor, especialitzades en el seguiment del ratpenat i de la vinya respectivament) han unit esforços per localitzar els búnquers de la plana de Garriguella amb major potencial per acollir colònies i n’han adequat quatre perquè els ratpenats hi trobin condicions òptimes.

La ocupació dels refugis s’ha de produir de forma natural, per veïnatge de les poblacions que es troben també en búnquers als peus de les Alberes. Per això, al llarg dels dos propers anys es farà un seguiment de l’entrada d’individus i s’analitzaran les condicions de temperatura del búnquers arranjats, per assegurar que ofereixen les millors condicions per a una ràpida colonització.

Així doncs, es pretén utilitzar el ratpenat com a una eina més pel que fa al control biològic d’una de les plagues que produeix més pèrdues econòmiques al sector del vitivinícola català. Aquesta estratègia sumada a la de la confusió sexual, implantada ja des del 2015 per aquest mateix grup de cellers, es traduirà en una reducció molt important en la utilització dels productes fitosanitaris emprats habitualment en la vinya amb l’horitzó final de eliminar-ne la seva utilització.