Dani López i Mireia Vila, de l'institut Abat Oliva de Ripoll, han estat els guanyadors de la primera edició del concurs de cuina Rafel Sabadí de l'Escala. Hi participaven set alumnes de les diferents escoles d'hostaleria de comarques gironines i en aquesta primera convocatòria la sèpia era la protagonista dels plats.

El concurs s'ha desenvolupat, aquest dilluns al matí, a les cuines instal·lades per a l'ocasió a la zona de la Riba, arran de mar, i es podien seguir les elaboracions que preparaven els participants a través d'una pantalla gegant. Es tracta d'un concurs bianual ideat per l'Ajuntament de l'Escala i la Cuina de l'Empordanet, amb el suport de Girona Excel·lent, com a homenatge al cuiner Rafel Sabadí, "Rafelet" -que va morir l'any passat- i per premiar joves valors que poden sortir de les escoles d'hostaleria de les comarques gironines.

Durant dues hores, els participants havien de preparar un plat en què la sèpia fos la protagonista, aprofitant que a l'Escala s'està desenvolupant el projecte Sèpia -de conservació i potenciació de la població d'aquest cefalòpode- i que de l'1 al 15 de juny se celebra al municipi les jornades gastronòmiques de la Sèpia, en què hi participaran una quinzena de restaurants. També tenien a la seva disposició diferents productes del segell Girona Excel·lent.

El jurat ha destacat precisament del plat cuinat per Dani López i Mireia Vila, que havia sabut treure molt profit de la sèpia, amb una molt bona presentació, incorporant-hi de forma molt interessant productes com els pèsols, l'anxova de l'Escala o la figa, entre d'altres.

El jurat també ha lliurat el premi a la destresa i millor tècnica d'elaboració a Eudald Creus, de l'escola d'hostaleria de Girona, i el premi a la imaginació i la creativitat a Miquel Vila, de l'institut Olivar Gran de Figueres.

El prestigiós cuiner Joan Roca ha animat tots els participants a continuar treballant i ha destacat que concursos com aquest "són una eina extraordinària per incentivar el talent".

L'alcalde de l'Escala, Víctor Puga, s'ha mostrat convençut que aquest concurs es consolidarà i ha destacat la importància d'aprofitar aquest homenatge a Rafel Sabadí com una eina per "potenciar la gastronomia del territori i conèixer el que poden aportar els futurs cuiners que sortiran de les escoles d'hostaleria".