El Jutjat d'instrucció número 1 de Figueres ha arxivat el cas contra els pares de Llançà investigats per l'enverinament del seu fill amb un medicament. La interlocutòria conclou que "no hi ha base suficient indiciària" per imputar cap delicte als pares. El cas es remunta a finals del 2015, quan el petit tenia 7 anys. El nen va estar ingressat a l'hospital de la Vall d'Hebron entre els mesos de novembre i desembre i li van diagnosticar una vasculitis greu induïda per drogues.

L'anàlisi del cabell va donar positiu en Levamisol, un medicament usat majoritàriament en l'àmbit veterinari. El jutjat va obrir una investigació per esclarir si algun d'ells havia administrat el fàrmac al petit, ja fos voluntàriament o per imprudència. "Esgotades totes les possibilitats de la investigació", indica la interlocutòria, hi ha una "indeterminació absoluta" sobre com el nen va ingerir el producte.

Sobreseïment provisional. El jutjat dona per tancada la instrucció contra els pares de Llançà investigats per l'enverinament, l'any 2015, del seu fill de 7 anys. La interlocutòria resol que no es pot determinar com el petit va ingerir el medicament i tampoc atribuir cap delicte als progenitors. "S'arriba a la conclusió que no existeix base suficient indiciària per justificar la imputació penal als pares del menor lesionat i ni tan sols tenir per tenir per justificada la comissió d'algun delicte", indica la resolució del jutjat.

La causa estava oberta per un suposat delicte de lesions per l'enverinament. La interlocutòria recull que, durant aquest temps, s'han fet totes les diligències d'investigació per intentar esbrinar si algun dels pares podia haver subministrat el fàrmac al nen, per una actuació negligent o intencionadament, i conclou que hi ha "inexistència de base que justifiqui la perpetració d'un delicte".

El cas es remunta a finals del 2015. Durant els mesos de novembre i desembre, el menor va estar ingressat a l'hospital de la Vall d'Hebron. Va arribar al centre mèdic derivat des de l'hospital de Figueres i els metges li van diagnosticar una vasculitis greu induïda per drogues. Per això, van enviar mostres de cabell i orina a Múrcia per fer la investigació de tòxics i metabolopaties. L'anàlisi del cabell va donar positiu en Levamisol, un fàrmac usat majoritàriament per a ús veterinari.

Segons recull la sentència, el fet que el pare hagués exercit professionalment de veterinari deu anys abans, va fer que les sospites recaiguessin en els progenitors del nen. "La substància detectada està present en molts productes veterinaris, segons els mateixos metges, i això va fer des d'un principi sospitar que la intoxicació patida pel menor podia estar causada pels pares", relata el jutjat.

Tots dos van declarar al jutjat com a investigats. La sospita inicial va fer que, en resolució del 15 de gener del 2016 i de manera cautelar, la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) assumís provisionalment la tutela del nen en un centre d'acollida. El jutjat ressalta que la mesura es va adoptar en base als informes mèdics que referien un subministrament prolongat del medicament i no ocasional.

Tot i això, la interlocutòria recull diversos dictàmens mèdics que consideren que les lesions que va patir serien també compatibles amb una ingesta puntual.

Entrades i registres

Durant la investigació, el jutjat va ordenar entrades i escorcolls a casa dels pares, que s'havien separat. Segons indica el jutjat, el pare va reconèixer que tot i que feia molts anys que no exercia, a casa conservava una caixa amb productes veterinaris en un traster. En el registre del 24 de febrer del 2016 van localitzar els medicaments, però cap contenia Levamisol.

En paral·lel, també han sotmès els pares a un estudi psicològic per determinar si podien patir el síndrome de Münchhausen, una patologia que es caracteritza per fingir malalties i cridar l'atenció dels metges.

Una de les variants d'aquesta síndrome és la que es coneix com el Münchhausen per poders, quan un adult (generalment, pare o mare) provoca intencionadament malalties als fills. Els exàmens de forenses i psicòlegs descarten que pateixin el trastorn.

"Tot això, valorat conjuntament, ens porta a concloure en la indeterminació absoluta de com va arribar el producte Levamisol, causant amb tota probabilitat científica de les lesions, al menor", conclou la interlocutòria del magistrat Daniel Almería que acorda el sobreseïment provisional del cas per "no existir indicis racionals de la comissió de cap delicte". La resolució es pot recórrer.

L'advocat del pare, Joaquim Bech de Careda, ha afirmat que l'arxiu posa punt final a una investigació que ha estat "dolorosa" per al pare de la criatura. "S'ha sentit acusat i ha hagut d'aguantar una instrucció que ha estat molt llarga", ha afegit. El lletrat ressalta que el jutjat ha arribat a una conclusió "molt important", que "no hi ha ni un sol indici que pugui apuntar a la participació del pare".