El TSJC ha estimat el recurs interposat per l'Associació de Propietaris d'Empuriabrava contra la resolució del Director General de Transports i Mobilitat en virtut de la qual s'aprovava el pressupost plurianual de 2013 per al manteniment dels espais i ha anul·lat l'acte administratiu. L'alt tribunal considera que la resolució adoptada corresponia a la Subdirecció General de Ports i Aeroports i no a la direcció i que, en tot cas, s'hauria d'haver dictat una resolució prèvia convalidant l'actuació que no es va produir. A més, alerta que s'hauria d'haver tingut en compte l'associació durant el procés perquè és part afectada. L'entitat considera que, amb aquesta decisió, els usuaris no hauran de pagar les quotes que s'hi establien fins que hi hagi una nova aprovació dels comptes i reclamen la devolució de tots els imports pagats en els darrers anys.

La sala contenciosa del TSJC ha donat la raó a l'Associació de Propietaris dels canals d'Empuriabrava i ha estimat el recurs que havien presentat en contra de la resolució signada pel Director General de Transports i Mobilitat de la Generalitat a través de la qual s'aprovava el pressupost de manteniment de la marina residencial l'any 2013. El decisió del tribunal també comporta l'anul·lació de l'acord perquè considera que no era competència de la direcció general tramitar-ho sinó que ho havia d'haver fet la Subdirecció General de Ports i Aeroports. Es tracta, segons recull la sentència, d'un "vici d'incompetència jeràrquica", que es podria haver resolt a través d'una resolució prèvia que ho convalidés però que mai es va realitzar. A més, alerta que s'hauria d'haver comptat amb l'associació que agrupa gran part dels propietaris dels amarradors dels canals perquè són part implicada en el procés. De fet, els afectats denunciaven que no se'ls havia permès presentar-hi al·legacions.

El TSJC, en canvi, no ha entrat a valorar unes suposades "irregularitats" que havien denunciat en l'elaboració del document i que incloïen suposades despeses sense justificar. Pel què fa a la devolució de les quotes abonades de manera "indeguda", el tribunal considera que aquest afer es limita als propietaris i la concessionària del servei, Port Empuriabrava S.A a l'àmbit del dret privat i que, en tot cas, haurà de ser la jurisdicció ordinària la que dirimeixi sobre el dret de devolució.

L'associació, però, ja ha avançat en un comunicat que reclamarà a la concessionària que actuï en conseqüència i retorni els diners abonats en els darrers anys. A més, asseguren que la sentència eximeix als propietaris de seguir pagant les quotes establertes al pressupost fins que hi hagi una nova aprovació dels comptes. També reclamen a Port Empuriabrava que retiri totes les demandes interposades.

Finalment, els propietaris afectats insten a la societat concessionària a "cedir immediatament la gestió i el manteniment a l'Ajuntament sense cap tipus de contrapartida i a la Generalitat que autoritzi el canvi de model de gestió".

Un procés judicial iniciat l'any 2013

El procés judicial es va iniciar el maig de 2013 quan l'associació va presentar un recurs contra la resolució del Secretari de Territori i Mobilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat, mitjançant la qual es denegava la sol·licitud de suspensió de la resolució del Director General de Transport, que aprovava el pressupost del manteniment dels canals.

El novembre de 2014, van presentar un escrit de demanda reclamant anul·lar la resolució impugnada i el pressupost aprovat. D'aquesta manera, volien obligar a la concessionària a la devolució de les quotes que consideraven indegudament cobrades als usuaris i, a la vegada, sol·licitar l'aprovació d'un nou pressupost.

La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Eduard Paricio, estima el recurs interposat contra la resolució i l'anul·la. A més, desestima el recurs presentat per l'administració en el qual al·legaven manca de legitimació de l'associació recorrent. Contra la sentència es pot interposar un recurs de cassació.