La Fundació Amancio Ortega, del propietari de la cadena Inditex, finançarà cinc nous aparells contra el càncer per a hospitals de les comarques gironines. La Fundació del magnat s'ha compromès aquest matí a donar prop de 47 milions d'euros a la Generalitat per destinar-los a la compra de 61 aparells oncològics d'alta tecnologia que s'ubicaran en hospitals públics de Catalunya de manera progressiva a partir del 2018.

La donació de l'entitat de l'amo i fundador d'Inditex permetrà renovar bona part dels dispositius que han anat quedant obsolets en els darrers anys i que no s'han pogut substituir per la crisi econòmica.

Dels 47 milions cedits pel responsable de Zara, 37 es destinaran a renovar 18 equipaments de radioteràpia, anomenats acceleradors lineals, i substituir així tots els aparells que tenen més de vuit anys i que suposen més de la meitat dels que hi ha al país. Els aparells, que encara s'han de licitar, es fan per encàrrec i a mida. En el cas de l'ICO Girona, en tindrà dos de nous, i altres centres que en rebran seran la Vall d'Hebron, el Clínic, el Sant Pau o els ICO de Badalona i l'Hospitalet.

Els 9,84 milions restants serviran per substituir 43 mamògrafs. Amb la renovació, tots passaran a ser digitals i no en quedarà cap d'analògic. A més, els que s'ubiquin en hospitals públics de referència també tindran tomosíntesi, per fer mamografies en tres dimensions.

Tres d'aquests aparells aniran a les comarques gironins, un a l'hospital Josep Trueta de Girona, un a Figueres i l'altre al Santa Caterina de Salt, mentre que també se'n distribuiran a 17 hospitals i set ambulatoris de l'àmbit metropolità i a centres de Lleida, Terres de l'Ebre i Tarragona.