Carolina Trescastro Bernabeu té 33 anys, és del poble alacantí de Castalla, però va venir a Catalunya amb 18 anys, per estudiar. Ara, resideix a Roses i treballa a Figueres. És mestra d'educació especial de la USEE (Unitat de Suport a l'Educació Especial) de l'Escola Carme Guasch i Darné. Fins al curs passat, va treballar, durant cinc anys, a l'Escola Anicet de Pagès.

Carolina Trescastro considera que, davant la diversitat que hi ha actualment en les aules de les escoles, caldria reduir les ràtios i augmentar els recursos humans. Per a ella, les necessitats educatives d'avui no són les mateixes que les que hi havia fa uns anys.

Per què va triar ser mestra?

Perquè m'encanten els nens i les nenes. M'encanta el món infantil i m'apassiona tota l'etapa de primària. M'encanta saber que tinc en les meves mans una eina transformadora tan forta com és l'educació.

Què és per a vostè l'educació?

L'educació és el futur, així com la medicina és el present. M'encanta poder ajudar la societat en aquest camí cap a demà.

Va per bon camí, l'educació?

Crec que va per bon camí si es cuida. En aquest sentit, soc molt crítica. Va per bon camí si ho fa amb les persones professionals que llauren una formació molt completa, que s'entreguen a la feina, que prioritzen el respecte i l'aprenentatge dels nens... Però les condicions també cal que hi acompanyin.

Quines són les condicions que caldria millorar?

Haurien de baixar les ràtios, perquè les demandes emocionals dels nens en el segle XXI no són les mateixes que en altres temps de la història. Ara mateix passen moltes coses, perquè vivim en una societat molt accelerada. Si volem que els nens creixin sentint-se estimats i trepitjant futur, amb valors i respecte, trobo que necessitem una ràtio més baixa d'alumnes i més recursos humans a les aules.

D'USEE, pel que fa a la ciutat de Figueres, només n'hi ha una, la de l'Escola Carme Guasch i Darné. Creu que caldrien unitats d'aquest tipus en tots els centres?

Podrien ser molt útils en moltes escoles. Només hi ha nou places i, en canvi, hi ha molts nens amb dificultats. Seria convenient que n'hi haguessin més.

Com funciona una USEE?

La seva funció a la ciutat és donar una resposta qualitativa als alumnes amb unes necessitats educatives específiques més intenses.

Quin percentatge d'alumnat requereix aquest servei?

Desconec el percentatge, però puc dir-te que dins d'una aula ordinària hi ha molts alumnes que requereixen una atenció més específica. I no es tracta només d'alumnes que estan per sota de la mitjana, sinó també aquells que es troben per sobre. Ens trobem amb aules molt diverses i estaria bé que hi haguessin més mestres d'educació especial col·laborant, per donar respostes qualitatives.

Com es descriu la seva feina?

La meva feina es basa a adaptar totes les tasques del currículum als alumnes amb necessitats educatives específiques que formen part de la USEE. Dins del seu pla de treball, ho enfoquem tot d'una manera més òptima per a l'aprenentatge d'aquells nens. Seguint les pautes del DUA, disseny universal d'aprenentatge, intentem que totes les tasques siguin motivadores, que els nens pu­guin aprendre el màxim possible i que s'empoderin.

De quina forma es prepara una classe?

Preparem tasques des de la USEE que els nens poden compartir, després, a l'aula ordinària amb el rol d'experts. Així, es poden modificar les maneres de relacionar-se entre ells.

Són importants els recursos tecnològics en aquest àmbit de la USEE?

Es dona la circumstància que aquest any l'escola ha invertit en tauletes i robòtica per implantar el vessant educatiu més tecnològic entre l'alumnat. Amb aquestes eines, aconseguim respostes molt creatives, perquè disposem de moltes aplicacions que poden ser molt útils per al dia a dia dins l'aula.

Què és el que més li agrada de la seva feina?

M'agrada veure que els nens s'ho passen bé, que són feliços i que contribueixo una miqueta en la seva felicitat.

Té algun tret personal que li agradi aplicar en la seva professió?

Soc molt pallassa i m'agrada aplicar-ho en els nens, perquè riguin, perquè aprenguin rient.