Les reserves de l'embassament de Darnius Boadella permeten garantir la demanda domèstica per un any i la de reg i usos ambientals per a la campanya d'enguany. El pantà se situa al 83% de la seva capacitat, gairebé un 20% més que fa un any.

En els darrers tres mesos el pantà ha registrat un important augment de les reserves. Les seves aigües cobreixen les demandes domèstiques, de reg i usos ambientals a municipis de l'Alt Empordà.

La comissió de desembassament del sistema Muga, que es va celebrar dijous a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), ha fixat una reserva d'aigua d'uns 33 hectòmetres cúbics (hm3) per satisfer les necessitats dels diferents usos per als sis mesos vinents.

La reserva d'aigua s'ha aprovat per unanimitat i de manera consensuada amb els diferents usuaris de la conca. Aixó suposa que estan totes les demandes garantides.

Les domèstiques per un any i les de reg, per a la campanya que va començar el mes passat i acaba al setembre. En concret, es destinen 6 hm cúbics per a l'abastament urbà (2,5 mitjançant Aigües de Figueres i 3,4 a través del Consorci de la Costa Brava Nord), i 23,9 hm3 (8,4 hm3 per al Canal de Regants del Marge Dret de la Muga i 15,5 per al Canal de Regant del Marge Esquerre de la Muga) per a les demandes de reg.

Pel que fa a les dotacions fixades per garantir el cabal circulant del riu aigua avall de la presa de Darnius Boadella, s'alliberarà un total de 2,8 hm3 en els sis mesos vinents.

Reserva extraordinària

Les reserves de l'embassament de Darnius Boadella se situaven fa un any al 65,94%, segons les dades de l'Agència Catalana de l'Aigua, força per sota de la situació actual. La mitjana dels darrers cins anys és del 51,58%. La situació d'aquest any permet tenir l'aigua garantida mentre en molts anys anteriors s'han aplicat restriccions a l'ús de reg. L'any passat fins i tot es va situar a un hectòmetre cúbic de l'alerta per sequera.

Les comissions de desembassament són espais on s'assumeixen les funcions de participació en la gestió dels recursos hídrics de les conques internes catalanes, tal com preveu la llei i millora de la regulació normativa. En aquestes comissions es determinen les dotacions d'aigua per satisfer les diverses necessitats d'abastament, reg i usos ambientals. També s'aborden els temes d'interès de cada àmbit.

Hi ha establertes quatre comissions de desembassament (Ter-Llobregat, Muga, Foix i Riudecanyes), corresponents als diferents trams regulats de les conques internes catalanes.