L'equip de govern de Bàscara continua buscant vies per eixugar l'elevat deute que acumulen i que, a hores d'ara, se situa al voltant dels 3 MEUR. Una de les opcions que tenen sobre la taula és el desenvolupament del polígon d'Orriols. L'alcalde, Narcís Saurina, diu que només amb l'IBI urbà d'aquesta zona de 700.000 metres quadrats a peu de l'AP-7 ingressarien uns 100.000 euros anuals. Per això, ha reprès la seva tramitació i han aprovat inicialment el pla parcial, que està en mans d'Urbanisme de Girona. A més, d'aquesta mesura, l'equip de govern també planteja impulsar la reordenació de l'anomenat Parc de la Resclosa, que volen convertir en una mena d'espai que enfocat al turisme de natura. Saurina detalla també que han elaborat un Pla d'Ajust -pendent de ser ratificat per l'estat-, que preveu retornar tot el deute en uns 15 anys.

Bàscara va activar totes les alarmes l'any passat quan va anunciar que faria una consulta perquè els seus habitants decidissin si es volien vendre l'Ajuntament. L'objectiu: recuperar uns 2 MEUR per fer front al deute de més de 3 MEUR que acumulava el consistori, fruit, segons Saurina i l'auditoria realitzada, de la mala gestió de l'anterior govern de CiU, a l'alcaldia del 1983 al 2015.

El poble va dir no a aquesta opció, en una votació amb baixa participació (no va arribar al 31%). Per això, el govern municipal va haver de començar a buscar alternatives per eixugar-lo. Una de les que des de fa anys estava sobre la taula era el desenvolupament del polígon d'Orriols.

Aquests terrenys de 700.000 metres quadrats situat a tocar de l'autopista han estat durant deu anys fruit de litigis entre els seu propietari majoritari i l'exalcalde. De fet, Lloret podria acabar a judici per emetre un certificat fals al promotor, que precisament va comprar els terrenys pensant-se que tot estava preparat per poder-s'hi ubicar. A més, hauria arribat a pagar uns 6 MEUR a canvi que es desenvolupés el polígon.

Saurina diu que el pla parcial del sector mai es va desenvolupar i que, per això, els terrenys -tot i que ser industrials- només permetien ingressar un IBI rústic. Un import, insisteix, molt inferior al que preveuen recaptar un cop s'acabi la tramitació. Per això, han decidit reactivar-ho. El ple ha aprovat inicialment el projecte i ara estan pendents de les indicacions d'Urbanisme. Saurina espera que tot estigui resolt a finals d'any i que es pugui començar a cobrar l'IBI urbà. La urbanització i desenvolupament del sector ha d'anar a càrrec dels propietaris.

L'alcalde assegura que hi ha empreses interessades que han trucat a la porta dels propietaris però admet que els litigis que el sector arrossega juntament amb el fet que la tramitació encara no s'hagi acabat, fa que molts es facin enrere. "Hem arribat a un acord amb els propietaris per desenvolupar-ho però els litigis continuen als jutjats", concreta.

De fet, el polígon té un propietari majoritari (el que va portar Lloret als jutjats) amb un 90% dels terrenys. El 10% restant, explica Saurina, es reparteix amb un altre propietari que té pràcticament tota la part i una parcel·la "minúscula" que pertany a un altre particular.

El Parc de la Resclosa per dinamitzar el municipi

Tot i que la situació de l'Ajuntament ha millorat, Saurina té les esperances posades en aquest polígon. "La situació de l'Ajuntament ha millorat. Per una banda, perquè des de l'any passat vam deixar de prendre diners i, per l'altra, perquè hem anat reduït el deute acumulat en aproximadament 500.000 euros", explica Saurina. "La xifra segueix essent molt complicada", conclou.

En aquest sentit, treballen en altres mesures més a llarg termini per dinamitzar el municipi. El govern vol impulsar el Parc de la Resclosa per convertir-lo en una mena d'espai dedicat al turisme de natura. L'Ajuntament ha començat la reordenació de la zona amb l'ajut dels serveis tècnics del Consell Comarcal. Preveuen ubicar-hi un pàrquing per a caravanes; una zona de serveis amb bar i restaurants; recuperar el bosc fluvial; fer-hi un observatori d'aus i habilitar al riu un canal per a caiacs i la pràctica de pesca.

A més, Saurina diu que tenen fins a onze fonts distribuïdes pels diferents nuclis que té el municipi i que això permetria crear una mena de ruta "natural". "El que volem és que la gent pugui fer-la a cavall, en bici o a peu. Potser no generarà molts ingressos però dinamitzarà el poble".

El parc s'ubica a tocar el riu Fluvià i la major part dels terrenys són de propietat municipal. La voluntat és fer un concurs públic d'explotació de l'espai.

En paral·lel a totes aquestes mesures, el consistori té elaborat un pla d'ajust -pendent de ratificar per part de l'estat-. El document contempla pagaments anuals de més de 200.000 euros per eixugar el deute en uns 14 o 15 anys. Saurina diu que en aquest pla no van tenir en compte el que els suposaria poder cobrar l'IBI de l'AP-7 i que això suposarà també un cert alleujament als "sacrificis" que han de fer per revertir la situació.

Les "irregularitats", pendents d'Antifrau

D'altra banda, recorda que van portar totes les irregularitats detectades a l'Oficina Antifrau, que va iniciar una investigació. Saurina creu que en tindran notícies en els propers dies però que ja els han avançat que "han trobat comptes falsejats i que ho han enviat a la Sindicatura de Comptes".

Saurina assegura que tenen molt clar que tot plegat no es deu a simples "errors" sinó a una mala praxi sistemàtica amb l'únic objectiu de poder "gastar més del que es tenia". Per això, avança que "quan tot això acabi, denunciarem als responsables perquè el deute ha de ser retornat".