El Pla Educatiu d´Entorn és un instrument del Departament d´Ensenyament de la Generalitat que té com a finalitat donar una resposta integrada i comunitària a les necessitats educatives dels municipis. Funciona com una proposta de cooperació entre el propi Departament, l´Ajuntament de Roses i les entitats municipals, i té per objectiu aconseguir l´èxit de tot l´alumnat, contribuint al mateix temps a la cohesió social mitjançant l´equitat, l´educació intercultural, el foment de la convivència i l´ús de la llengua catalana.

En el marc d´aquest conveni Roses ha iniciat aquestes trimestre diverses activitats. Els tallers d´estudi assistit es porten a terme al Centre Escolar Empordà, amb 16 places ofertades, i a l´institut Illa de Rodes (16 més), i han estat plantejats com una acció educativa d´ajut a l´alumnat més desfavorit, en horari extraescolar. Està destinat a adquirir hàbits i tècniques d´organització i d´estudi, una actitud positiva vers l´aprenentatge, l´assoliment de les competències bàsiques i l´ús de la llengua catalana com a instrument per a la comunicació, l´aprenentatge i la cohesió social.

Una altra de les activitats iniciades són els dos tallers de teatre que s´imparteixen a l'institut Cap Norfeu, amb 16 alumnes més. En aquest cas, es vol millorar l´ús social del català com a llengua de cohesió, en un marc de respecte i valoració de la diversitat lingüística, on també es potencia la participació en activitats i espais de convivència, l´educació en valors i l´educació en el lleure, i competències específiques com la lectoescriptura, l´expressió i la comprensió orals, etc. L´alumnat participant redactarà i representarà una obra teatral en català.

Altres accions que s´inclouen en el Pla Educatiu d´Entorn d´enguany, són la realització de la Cantarella 2017, prevista per al dia 18 de maig, en la qual participaran alumnes de totes les escoles de Roses, així com el taller d´estudi assistit d´estiu que tindrà lloc els mesos de juliol i agost, orientat en aquest cas a donar un suport acadèmic a alumnes de 4rt d´ESO que no hagin obtingut el graduat en la convocatòria del mes de juny.

També està en marxa la constitució de dos òrgans encarregats de l´assoliment dels objectius del Pla Educatiu d´Entorn amb el major èxit possible. D´una banda, la Comissió per a l´atenció a l´absentisme i l´abandonament escolar, que té com a finalitat millorar les condicions d´escolarització, garantint l´assistència als centres educatius de tots els infants i joves fins als 16 anys. De l´altra, la Comissió PRI-SEC (primària i secundària), responsable d´orientar el projecte del Pla Educatiu a 4 anys vista, a partir de l´anàlisi de necessitats que els centres educatius, les AMPA i l´entitat Caritas estan elaborant i de les avaluacions realitzades per l´Ajuntament i els centres escolars.