La Comissió Territorial del Patrimoni Cultural de la Generalitat ha donat el seu vist-i-plau per a la integració de les restes de l'antiga torre de defensa de la Punta (s.XVII) al projecte de millora del front marítim que s'està executant. La proposta municipal, seguint sempre els criteris marcats pels tècnics i arqueòlegs que han fet el seguiment de l'excavació i assumits també pel dictamen de la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural, passa per consolidar i deixar vistes les roques que composen la fonamentació de l'antiga torre, les quals han estat localitzades durant les prospeccions que va encarregar l'Ajuntament de l'Escala coincidint amb les obres del front marítim. Part de la línia de la torre quedarà protegida i marcada al paviment amb una làmina gravada amb un text explicatiu que identificarà i donarà a conèixer el valor històric de les restes.

La torre de guaita probablement hauria format conjunt amb les torres que es conserven al Pedró i a punta Montgó i es calcula que tindria un diàmetre similar, d'uns 12 metres a la base i 10 metres al coronament. Va ser construïda el 1640, en el context de la revolta catalana i de la guerra dels Segadors, i va ser enderrocada el 1813, durant la Guerra del Francès. Només n'ha quedat el petit mur localitzat ara.

Durant les excavacions també s'ha trobat la base de l'antic edifici de Salvament Marítim. Es va construir a finals del segle XIX, però des dels inicis va tenir problemes per la seva mala ubicació enfront els fenòmens meteorològics adversos, que no permetien l'entrada i sortida apropiada del bot de salvament. Finalment, poques dècades després, el 1934, es va decidir enderrocar l'edifici.

El criteri dels tècnics i arqueòlegs que hi han intervingut, mantingut també per la Comissió Territorial de Patrimoni Cultural, és que la millor forma de conservar aquestes restes és no deixar-les al descobert, sinó cobrir-les amb una làmina de geotèxtils i una capa de sorra i que quedin sota el paviment de la plaça de la Punta.

Un cop completats els treballs, la intenció municipal és col·locar un panell informatiu que expliqui amb text i imatges la història de l'edifici de Salvament Marítim.

"Hem actuat sempre seguint el criteri dels arqueòlegs i experts en la matèria, així com dels serveis territorials de Cultura, pensant en el que era millor per a la preservació de les restes localitzades i per al conjunt del municipi", remarca l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga.

En aquest sentit, la Comissió Territorial de Patrimoni Cultural remarca en el seu informe que "en l'àmbit arquitectònic i arqueològic, la intervenció realitzada ha estat correcta, les estructures s'han documentat de forma suficient, de manera que la salvació dels valors culturals ha quedat garantida".

La decisió de l´equip de govern de l´Ajuntament de l´Escala de tapar les restes trobades en les excavacions arqueològiques de la Punta ha generat malestar en el grup municipal de Junts per l´Escala-ERC, que havia estat més d´un mes i mig de negociacions amb l´equip de govern. El portaveu dels republicans, Xavier Ballesta, diu que "el PSC ha pres la decisió unilateral de soterrar les restes de la caseta de salvament marítim que han quedat descobertes a la Punta amb les obres d´excavació de la segona fase de reforma del front marítim".

Segons l´equip de govern, l´informe de patrimoni explicita que els fonaments de la torre de vigilància, del segle XVII, s´han de conservar obligatòriament i és per aquest motiu que s´integraran al projecte i es deixaran vistes en la zona en què sobresurten de la cota de paviment prevista en la nova plaça. No passarà el mateix amb les restes de la caseta de salvament, que es tornaran a tapar.

Des d´ERC de l´Escala, mostren el seu desacord amb aquesta decisió. "Si bé és cert que l´informe tècnic confirma el valor patrimonial objectiu de les dues restes, pensem que el valor històric i de caire local que tenen també les restes de la caseta de salvament han d´estar per sobre del valor purament tècnic", asseguren. També qualifiquen l´equip de govern de ser "insensible" vers la història local i "incapaç" d´estudiar la integració del que queda de la caseta de salvament al projecte de reforma de la zona.