Les III Jornades d'Estudis de la Basílica de Santa Maria de Castelló d'Empúries estan dedicades a la commemoració dels 600 anys de la conversió massiva de més d'un centenar de jueus i jueves de Castelló d'Empúries de l'any 1417.

El Museu d'Història Medieval de Castelló d'Empúries (MHMCE), del Departament de Patrimoni Històric de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries, i la Parròquia de Santa Maria de Castelló d'Empúries, coorganitzen l'esdeveniment, que tindrà lloc al maig i que porta per títol: "La conversió dels jueus de Castelló d'Empúries (1417-2017)".

Des del museu, s'ha organitzat un cicle de tres conferències, a càrrec de destacats investigadors i especialistes, que té per objectiu la divulgació dels elements patrimonials, arquitectònics, arqueològics i artístics més importants de la Basílica de Santa Maria. Les jornades compten amb la col·laboració del Bisbat de Girona, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Museu d'Història dels Jueus i el Patronat Call Jueu de Girona.

El cicle de conferències tindrà lloc els dissabtes 6, 13 i 20 de maig de 2017, a les 20 h de la tarda a la Capella dels Dolors de la Basílica de Santa Maria. Les jornades començaran el dia 6 de maig de 2017 a les 20 h amb la conferència inaugural "Una història de vida: Constança, jueva conversa de Castelló d'Empúries", a càrrec de Sílvia Planas Marcé, directora del Museu d'Història dels Jueus i de l'Institut Nahmànides de Girona.

La segona conferència tindrà lloc el dissabte 13 de maig a les 20 h, i anirà a càrrec de Joan Badia Homs, medievalista, que oferirà la conferència "Noves aportacions sobre la parròquia de Santa Maria en època moderna" a partir de dades inèdites extretes de l'arxiu Nouvilas de Castelló d'Empúries.

I finalment, el dissabte 20 de maig a les 20 h, Josep Maria Gironella i Granés, Doctor en Història (UB), oferirà la conferència "L'enigmàtica construcció de la basílica de Santa Maria de Castelló d'Empúries", que tancarà el cicle de conferències de les jornades.

Enguany, per tercer any consecutiu, se celebren les terceres jornades d'estudis de la Basílica, que fins ara han estat dedicades al 7è centenari de la consagració de l'altar major (2015), i a la música de la parròquia de Santa Maria i alhora a la commemoració dels 10 anys de la proclamació de la Basílica de Santa Maria (2016), amb un èxit de públic.

Les Jornades d'Estudis de la Basílica de Santa Maria, organitzades pel Museu d'Història Medieval de Castelló d'Empúries (MHMCE), s'han consolidat com la vessant acadèmica i cultural i també com el punt de referència per als investigadors al voltant de la Basílica de Santa Maria de Castelló d'Empúries.

L'assistència a les jornades és gratuïta i no cal inscripció prèvia.