Els alumnes de 6è de l'Escola Joaquim Vallmajó de Navata han preparat un homenatge al missioner que dona nom al centre educatiu, per recordar que aquest abril fa 23 anys que el van assassanir als grans llacs africans. Organitzat pel Grup d'Empordaneses i Empordanesos per la Solidaritat, l'Ajuntament de Navata i l'Escola Joaquim Vallmajó, el tribut tindrà lloc el 26 d'abril a les 16.30 hores a la pròpia escola.

Per a l'acte de recordartori de la figura de Joaquim Vallmajó, s'ha programat una lectura de manifest a favor dels Drets Humans davant l'escultura, la projecció d'un audiovisual i una representació a càrrec de l'alumnat de 6è.

El missioner Joaquim Vallmajó i Sala va néixer el 1941 a Navata. Va estudiar filosofia i teologia al seminari de Girona i va donar la seva vida en la tasca d'evangelització compromesa amb la gent que pateix. Va ser víctima de la guerra que hi va haver entre els tutsis i els hutus als grans llacs africans.

L'abril del 1994 desapareixia, enmig de les matances a Ruanda. Havia estat 26 anys en aquest país africà i no va voler ser evacuat quan es va desencadenar la guerra civil entre el govern, de l'ètnia hutu, i el Front Patriòtic Ruandès (FPR), compost per membres de l'ètnia tutsi i per hutus moderats.

Entre l'abril i el juliol de 1994 van morir prop d'un milió de persones, i Vallmajó va ser un dels pocs blancs assassinats. L'última vegada que se'l va veure va ser el 26 d'abril, quan guerrillers del FPR el van anar a buscar a la missió. Era un home compromès que va denunciar tant les violacions dels drets humans per part del govern com els abusos del FPR.