15 de abril de 2017
15.04.2017
També s'ha sentit a l'Empordà

Un terratrèmol de 3,8 graus es deixa sentir a la Selva, Gironès i nord del Maresme

El sisme s'ha produït a les 13.04 hores i l'epicentre s'ha situat a Riudarenes

15.04.2017 | 19:00
El sisme ha tingut una rèplica a les 18.54

Un terratrèmol de 3,8 graus de magnitud a l'escala de Richter s'ha deixat sentir aquest dissabte al migdia a la Selva, Gironès i nord del Maresme. Segons l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), el terratrèmol s'ha produït a les 13.04 hores i l'epicentre s'ha detectat a uns 5 quilòmetres de profunditat al sud de Santa Coloma de Farners i dins el terme municipal de Riudarenes (Selva). Protecció Civil informa que el telèfon d'emergències 112 ha atès unes 45 trucades de veïns. No hi ha danys personals ni materials coneguts. El petit terratrèmol ha estat àmpliament percebut al centre de la comarca de la Selva però la tremolor també ha estat percebuda parcialment a les comarques veïnes del Vallès Oriental, Maresme, Gironès, Pla de l'Estany, Garrotxa, Osona, Moianès, Baix Empordà i sud de l'Alt Empordà. L'últim sisme a la zona es va produir durant la matinada del passat 30 de març, amb un registre de 3 graus a l'escala de Richter.

Segons ha detallat Protecció Civil, del prop de mig centenar de trucades al 112, 12 s'han fet des de Maçanet de la Selva, 4 des de Sant Celoni i 4 des de Vidreres. Les trucades alertant del terratrèmol també han estat força allunyades de l'epicentre i s'han rebut de Sant Joan Despí (4), Vilassar de Mar (1), Pineda de Mar (on el veí fins i tot apreciava una esquerda en una paret), Badalona (1) i Cervera (1). També s'ha percebut en nombrosos habitatges de Girona ciutat. No consten però cap tipus de dany personal ni tampoc danys materials. Per la seva banda, els Bombers de la Generalitat han rebut un total de 10 trucades procedents del Maresme, la Selva i el Barcelonès, tot i que finalment no han hagut de fer cap sortida.

"Hi estam acostumats"

"Sí que és veritat que s'ha notat, i alguns veïns han trucat a la policia local, però més enllà de la sacsejada no hi ha constància de cap dany personal, ni esquerdes al municipi", ha afirmat l'alcalde de Santa Coloma de Farners, Joan Martí. "N'hi ha hagut uns quants últimament, el més important fins ara el de l'agost passat que va ser inferior en l'escala de Richter però es va deixar notar molt més que no pas el d'aquest dissabte", ha precisat Martí. "Son fenòmens que evidentment sobten i espanten a la gent", ha puntualitzat el batlle de la capital de la Selva. Paral·lelament, l'alcalde de Sils, Jordi Gironès, ha corroborat que s'ha notat un tremolor a la zona "i alguns ciutadans han trucat per saber què passava".

"La veritat és que ja estem acostumats als terratrèmols. Si fem un repàs a l'últim any hi ha hagut diversos episodis de terratrèmols, però cap d'ells amb conseqüències", ha assenyalat Gironès. "Tot i que s'ha percebut, no tenim cap notícia que hi hagi hagut cap desperfecte en cap domicili ni danys personals. Son moments que la població s'espanta, però no hi ha cap motiu per preocupar-se", ha conclòs l'alcalde de Sils.

Una rèplica de 2'4 graus

Com sol ser habitual s'ha produït una rèplica del sisme. En aquest cas, l'ICGC l'ha registrat a les 18:54 i amb una intensitat de 2,4 a l'escala de Richter. Com en el cas del terratrèmol inicial no ha causat danys ni personals ni materials. Aquesta ha estat l'única rèplica que s'ha produït, i ha estat gairebé imperceptible per la població, de fet, no hi ha hagut cap trucada al 112 alertant del tremolor.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook