Figueres es convertirà el pròxim 24 d’abril en la capital del talent per un dia amb l’acte de proclamació del nou Premi Fundació Princesa de Girona Entitat Internacional 2017, que tindrà lloc al Teatre-Museu Dalí de Figueres (Plaça Gala i Salvador Dalí, 5). El guardó substituirà el Premi Entitat que fins ara estava dedicat únicament a organismes nacionals. La Fundació concedeix aquest nou premi amb l’objectiu de reconèixer la trajectòria d’entitats i organitzacions amb seu a qualsevol país de la Unió Europea que treballen a favor dels joves en els àmbits de la millora de l’ocupabilitat, la inserció laboral, la innovació a l’educació, el foment de l’èxit escolar i el desenvolupament de vocacions científiques.

Abans d’anunciar-se el nom de l’entitat guanyadora, se celebrarà una activitat paral·lela dirigida a joves d’entre 16 i 35 anys que estarà liderada per l’emprenedor Xavier Verdaguer (fundador de l’empresa Imagine que impulsa projectes d’innovació disruptiva per a empreses). Distribuïts en equips, els assistents competiran a contrarellotge per resoldre el següent repte: Subvenció, filantropia, crowdfunding: com fer viable el Tercer Sector? Durant 100 minuts, treballaran en equip per trobar una idea de negoci capaç de resoldre el repte plantejat seguint el mètode Lombard que es divideix en quatre trams: Inspiració, ideació del projecte, prototipatge i comunicació.

Verdaguer, que enguany apadrina la ruta dels Premis FPdGi conjuntament amb el presentador Àngel Llàcer, assegura que "de cada 30 idees, una és bona". Per això, segons aquest emprenedor establert a Silicon Valley i amb sis anys d'experiència impulsant projectes d'innovació disruptiva per a empreses i start ups d'èxit, és important produir "moltes idees" i ensenyar als joves que "quan tens un repte, si el treballes en equip i amb mètode, es poden crear idees productives".

Amb aquest taller creatiu, la Fundació Princesa de Girona vol despertar la creativitat dels joves i ensenyar-los a treballar les seves idees de negoci seguint un mètode.

La tertúlia i el premi

Un cop finalitzi aquesta activitat paral·lela dirigida als joves, el presentador Àngel Llàcer conduirà una tertúlia on intervindran Felipe Campos (Premi FPdGi Social 2013), Carmen García de Andrés de la Fundació Tomillo

(Premi FPdGi Entitat 2016) i Héctor Colunga (Premi FPdGi Social 2015) on es reflexionarà sobre el Tercer Sector i la seva viabilitat. Després de la conversa serà el moment de conèixer el nom de l’organització guardonada amb el Premi Fundació Princesa de Girona Entitat Internacional.

Horari acte

13 hores (Museu del Joguet de Figueres): Arribada dels participants del repte, dinar I visita al Museu del Joguet.

15 hores (Teatre Museu-Dali): Repte “Filantropia, crowfunding: com fer viable el Tercer Sector?"

17 hores (Teatre Museu-Dalí): Tertúlia conduïda per Àngel Llàcer on participaran antics premiats de la Fundació: Felipe Campos (Premi FPdGi Social 2013), Héctor Colunga (Premi FPdGi Social 2015) i la Fundació Tomillo

(Premi FPdGi Entitat 2016).

18 hores (Teatre Museu-Dalí): Proclamació del Premi FPdGi Entitat Social 2017.

La ruta dels Premis FPdGi

La gira dels Premis FPdGi va arrencar el 16 de març a Còrdova amb la proclamació del guardó d'Arts i Lletres que va reconèixer a l'artista plàstic Juan Zamora per la seva aposta estètica i la seva elecció de materials primaris que li permeten crear una polifonia de significats que no se cenyeix a una sola cultura. Zamora, que es defineix com "artista nòmada i polifacètic" combina l'art visual digital, amb l'escultura, les instal·lacions i el dibuix".

La segona etapa de la ruta dels Premis es va viure a Barcelona on es va distingir a l'enginyer de camins Héctor Gómez Díaz amb el Premi Investigació Científica 2017 per la seva aportació en el desenvolupament de models matemàtics i algorismes per a la simulació numèrica en enginyeria computacional, amb aplicacions per a la predicció del creixement del càncer de pròstata de forma personalitzada.

La tercera etapa es va celebrar a Sòria en un acte presidit per Sa Majestat la Reina on es va reconèixer la trajectòria de Miriam Reyes Oliva en la categoria Social per la seva trajectòria personal enfocada a la solidaritat i a l'impacte social buscant la igualtat d'oportunitats i la recerca de solucions en un àmbit complex com l'autisme. Santander va acollir la quarta parada de la ruta amb la proclamació del Premi FPdGi Empresa que va reconèixer Damià Tormo Carulla per saber combinar una brillant trajectòria científica amb la d’emprenedor i inversor capaç de connector, a Espanya, el món de la recerca amb la iniciativa empresarial d’èxit.

Els premis Fundació Princesa de Girona, dotats amb 10.000 euros i una reproducció d'una obra de l'escultor Juan Muñoz, reconeixen la trajectòria innovadora i exemplar de joves d'entre 16 i 35 anys, així com la d'una entitat de la Unió Europea que treballi a favor dels joves. Es lliuraran el 29 de juny en una cerimònia que presidiran SS. MM. Els Reis al Palau de Congressos de Girona.

La Fundació Princesa de Girona

La FPdGi és una fundació privada, constituïda per la societat civil a Girona el 2009, impulsada per 88 patrons de primer nivell, la presidència d'honor de la qual representa Sa Majestat el Rei, Felip VI, en nom de la seva filla la Princesa Leonor. Aspira a ser un referent en l’àmbit estatal en el suport als joves en el seu desenvolupament professional i personal, posant un interès especial en la detecció de joves amb talent que serveixin de referents contemporanis a altres joves (Premis FPdGi), el llançament de programes per a la millora de l'ocupabilitat (Programa Rescatadores de Talent) i la innovació educativa en la formació de formadors (Educar el Talent Emprenedor). El 2017, la FPdGi destinarà 2,8 milions d'euros a programes en benefici dels joves.