El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha avalat el contenciós que el Ministeri de Defensa ha interposat contra l'Ajuntament de Llançà per aprovar una moció on es declarava territori desmilitaritzat. El delegat ha recordat al consistori que, entre les seves competències, "no hi ha les de prohibir les maniobres militars" i, per tant, subratlla que l'Estat ha fet allò que li pertocava. Precisament, l'Exèrcit es va desplegar fa poques setmanes al terme municipal, durant un dels exercicis que es porten a terme des de la base de Sant Climent Sescebes. Millo ha fet aquestes declaracions durant la inauguració de les obres que han permès reobrir el passeig del Molinet de l'Estartit, que va estar anys tancat arran de les esllavissades. El delegat ha posat l'obra com a exemple de "col·laboració entre administracions", recordant que a l'Ajuntament li ha pertocat reforçar la muntanya i a l'Estat, refer el passeig. L'alcalde, Josep Maria Rufí, però, no s'ha estat de demanar-li que desencalli una altra de les assignatures pendents al municipi: el passeig dels Griells.

Enric Millo ha defensat que l'Estat hagi portat l'Ajuntament de Llançà al contenciós per declarar-se territori desmilitaritzat. De moment, només es té constància que el Ministeri de Defensa hagi portat aquest consistori als tribunals, tot i que altres -com Celrà- també han aprovat la moció, i que fins i tot l'escrit hagi prosperat a la Diputació de Girona (on Pere Vila, del PDeCAT, n'és president; i curiosament, també alcalde de Llançà).

"Òbviament, l'Estat està en tot el seu dret de presentar el contenciós", ha dit Millo avalant l'actuació de Defensa. I advertint al seu torn l'Ajuntament, hi ha afegit: "Cadascú s'ha d'atendre a les seves competències, i cap consistori en té per imposar a l'Exèrcit i a les forces armades com han de fer les seves activitats". Unes maniobres -ha precisat- "que són absolutament legals i reglamentàries".

El delegat del govern espanyol ha fet aquestes declaracions des de l'Estartit (Baix Empordà), on avui ha inaugurat oficialment la reforma del passeig del Molinet. Les obres, que han costat 695.997,25 euros s'han enllestit en un termini d'aproximadament mig any. Entre d'altres, s'ha reforçat el mur de contenció, s'ha pavimentat tota la zona de nou i s'hi han instal·lat fanals i bancs.

"Col·laboració entre administracions"

Durant el seu Parlament, Enric Millo ha posat les obres com a exemple de "col·laboració entre administracions". Ho ha fet recordant que l'Estat ha executat la reforma del passeig i l'Ajuntament, al seu torn, es va fer càrrec dels treballs per consolidar la muntanya del Cap de la Barra (i frenar-ne les esllavissades).

I aquí, novament en una clara al·lusió velada a la Generalitat i al procés, Millo hi ha afegit: "Sempre la col·laboració entre administracions repercuteix en benefici de la ciutadania; i aquest és un exemple que cal seguir amb tantes i tantes actuacions dels poders públics, deixant altre tipus de guerres apart".

L'alcalde de Torroella de Montgrí, Josep Maria Rufí, ha assegurat que amb la inauguració de la reforma del Molinet es tanca un capítol que ha durat anys. De fet, aquest tram de passeig va estar tancat més d'una dècada. Rufí ha agraït que els treballs s'hagin enllestit coincidint amb la Setmana Santa i l'inici de la temporada turística, però tampoc s'ha estat de reclamar a l'Estat que no oblidi les assignatures pendents que encara té amb el municipi.

I com a prioritat, l'alcalde ha posat la zona dels Griells al capdamunt de la llista. "Demano al govern espanyol que pensi en la temporada d'estiu i amb l'aportació de sorra a les platges; però sobretot, en el problema que tenim amb la seguretat de béns i persones a la urbanització dels Griells", ha dit. I ha conclòs: "Problemes en tenim molts; però la prioritat és els Griells, els Griells i els Griells".