Endesa, dins del seu Pla de Conservació de la Biodiversitat, finalitza avui la instal·lació de 30 noves caixes niu a torres i suports elèctrics ubicats dins del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà amb l’objectiu de potenciar la conservació i reproducció del gaig blau (Coracias garrulus). Així, els nous dispositius proporcionaran més espais de nidificació per a aquesta espècie, que en els últims anys ha millorat el seu nivell de conservació gràcies a iniciatives com aquesta, que van començar a desenvolupar-se el 1984.

L’actuació, que s’ha fet de forma òptima per afavorir la cria de l’au, ha tingut en compte factors com l’altura o l’orientació de l’entrada i s’ha realitzat al terme municipal de Castelló d’Empúries, dins dels límits del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. En concret, les caixes que s’han instal·lat en torres metàl·liques, suports de formigó i pals de fusta es troben a uns 5 metres d’altura des del sòl i el forats d’accés al niu estan majoritàriament orientats a l’est. A més, són de ciment de fusta, un material de gran durabilitat i que resisteix molt bé a la intempèrie (té una garantia de 25 anys), així com als picots -que en picotejar estructures de fusta les danyen-, alhora que ofereix un microclima interior perfecte gràcies a la seva capacitat aïllant i de transpiració. A més, i com a innovació, hi ha caixes que compten amb un disseny interior especial per a dificultar que depredadors habituals, com per exemple les ginetes, hi puguin entrar.

D’altra banda, la Companyia també aprofitarà l’actuació per retirar caixes malmeses pel pas del temps i que podrien suposar trampes mortals si es despengessin durant el procés de nidificació, mentre que també es reubicaran sis caixes que es troben en pals de fusta de forma experimental a la zona de la Platja de la Rubina, coneguda com a zona de pas de l’au. Per fer-ho, els operaris comptaran amb la supervisió i seguiment dels agents forestals i també s’hi instal·laran sistemes antidepredació.

A més, també es col·locaran aparells GPS molt lleugers a tres adults de parelles diferents per conèixer els seus moviments durant l’època de reproducció i la selecció de l’hàbitat segons la disponibilitat d’aliments.

El projecte, que es monitoritzarà fins la tardor, quan l’espècie migrarà, coincideix amb el període de cria del gaig blau -entre abril i juliol- i és per això que es realitzarà un estudi dels cens poblacional i d’ocupació de nius i territoris de forma exhaustiva mitjançant l’ús de prismàtics i telescopis. Així, mitjançant l’anàlisi de comportaments concrets d’individus i parelles, serà possible determinar a distància el grau d’ocupació de les caixes niu i predir si hi ha hagut o no procés de nidificació. D’aquesta manera s’aconseguirà extraure el màxim d’informació amb la mínima interferència sobre l’espècie, molt sensible a la presència humana, i la interacció directa amb els nius es limitarà a la fase d’anàlisi de paràmetres reproductors.

Un cop nascudes les cries, i uns 4 o 5 dies abans que realitzin el seu primer vol, se’n comprovarà la seva supervivència i estat, alhora que s’aprofitarà per anellar-los i comptabilitzar-los. Per a portar a terme aquesta tasca personal de la xarxa de Distribució d’Endesa despenjarà les caixes niu dels suports elèctrics i, tot seguit, tècnics especialitzats d’APNAE (Associació d’Amics del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà), faran l’anellament de les cries des del sòl. A més, l’entitat també serà l’encarregada de fer-ne el seguiment de camp i elaborar-ne un informe de resultats.

Aquesta actuació es suma a les iniciatives que la Companyia també desenvolupa a l’Alt Empordà per afavorir la reproducció del xoriguer petit amenaçat per la degradació del seu hàbitat. El 2015, per exemple, es van instal·lar 30 caixes niu a torres elèctriques de baixa tensió de Rabós i Garriguella, amb tècnics del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Aquestes ubicacions resulten idònies per protegir dels depredadors terrestres (fagines i genetes bàsicament) tant a les cries com als adults, una de les seves amenaces més importants.

A més, i com a gran novetat, es va adequar un centre de transformació en desús al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Endesa va cedir aquella instal·lació al Parc, que va col·locar caixes niu al seu interior i va fer forats a les parets perquè el xoriguer hi pogués accedir. Totes aquestes actuacions suposen un impuls a la recuperació de l’espècie, fet que queda palès analitzant les dades del 2014, en què es van comptabilitzar 24 parelles de les 53 presents a l’Empordà nidificant als dispositius instal·lats per Endesa.

La nidificació a Catalunya

El gaig blau és una au migratòria intercontinental que hiberna d’octubre a maig a l’Àfrica subsahariana i estableix la seva àrea de cria des del nord d’Àfrica passant pels països mediterranis, part de l’Europa oriental i les estepes russes fins a l’Himàlaia. A Catalunya es tracta d’una au estiuenca, on la meitat dels individus es troben de pas i l’altra meitat s’hi estableix per reproduir-se. En aquest sentit, l’àrea de nidificació està constituïda per dos nuclis principals: el més extens a la plana de Lleida i un altre més reduït a la plana empordanesa, especialment al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, juntament amb alguns nidificants locals a les comarques de Tarragona.

Es tracta d’una espècie monògama, solitària i territorial, de mida mitjana i d’un plomatge blau que el fa inconfusible. De fet és l’únic representant de la seva família que habita al continent Europeu i es reprodueix habitualment de maig a juliol.

La població nidificant europea s’estima entre 75.000 i 158.000 parelles, el que representa el 40% de la població mundial, la qual es troba fragmentada i globalment en regressió com a conseqüència de la reducció de cavitats naturals on establir els nius i a la intensificació de l’agricultura. Per aquest motiu, i amb l’objectiu de millorar l’estat de conservació de l’espècie, Endesa ha optat per instal·lar caixes niu artificials en zones de cria, principalment en torres elèctriques que creuen ambients rurals oberts.

Fins l’any 2000 es té constància d’entre 3 i 6 parelles de gaig blau al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, però entre el 2006 i el 2014 es va experimentar un gran augment fins arribar a 26 parelles establertes i 23 nidificants segures coincidint amb la col·locació progressiva de caixes niu els anys 2000, 2008 i 2009 de la mà d’Endesa i el Parc. El seguiment més recent indica una caiguda preocupant de la població, amb 14 parelles establertes i només 9 amb èxit reproductor, de manera que per això s’estan aplicant més mesures de conservació i gestió d’aquesta espècie i la Companyia té la voluntat de donar continuïtat al projecte mitjançant un programa específic de seguiment. De fet, durant el 2016 ja es van instal·lar 12 caixes niu per començar a frenar aquest declivi.