L'equip de Govern de Figueres, format per cinc regidors del PDeCAT, té previst presentar a aprovació inicial, aquest dijous, la proposta de pressupost municipals per al 2017. L'equip de l'alcaldessa Marta Felip és lluny dels onze vots que donen la majoria absoluta en un plenari de vint-i-un regidors, però ja ha aconseguit el suport públic dels tres representants d'ERC com a culminació d'una llarga negociació entre els dos grups.

Els regidors republicans han comparegut, aquest migdia, en el saló de plens per explicar la seva intenció de votar a favor del pressupost, un cop han arribat a bon port les converses amb el Govern. La portaveu Agnès Lladó, acompanyada per Maria Perpinyà i Jordi Giró, ha explicat que el seu grup ha aconseguit esmenes per valor 1.446.000 euros, 804.000 dels quals tenen com a objectiu rebaixar la despesa corrent i 643.000 són per a inversions i partides socials. L'acord va ser refrendat, dilluns, per l'assemblea local dels republicans.

"Aquest pressupost no és el nostre però serveix per tirar la ciutat endavant. La nostra prioritat és canviar el model econòmic i social de la ciutat, fomentant la formació i la participació dels figuerencs i les figuerenques", ha afirmat Lladó. Per la cap de l'oposició "ara no és el moment de partidismes, hem de mirar per Figueres" ha dit tot referint-se a la greu crisi política que ha patit la ciutat d'ençà del trencament del pacte de govern entre l'antiga CiU i el PSC.

ERC ha fet modificar les intencions inicials del pressupost elaborat pel PDeCAT amb la finalitat d'aconseguir "el redreçament econòmic" de la ciutat i una "major cohesió social" a partir de generar un projecte il·lusionant i amb objectius clars "amb projectes realistes. Ja n'hi ha prou de fer volar coloms". Els republicans han fet ampliar la partida per al projecte executiu de l'escola Carme Guasch amb una partida de fins a 325.000 euros i han capgirat la inversió prevista per al Museu del Circ per tal d'obtenir informes dels tècnics municipals "que posin llum sobre el projecte" i que puguin derivar "en una consulta ciutadana per tal que els figuerencs i les figuerenques puguin dir-hi la seva".

Agnès Lladó també ha avançat que, si el pressupost s'aprova, Figueres ampliarà el centre de formació Ferran Sunyer i Balaguer i crearà un Institut Municipal d'Innovació i Formació. La potenciació dels Museus de l'Empordà i del Joguet, donar més protagonisme a l'Embarraca't i fomentar l'emprenedoria són altres prioritats acordades en la negociació, a més de "dota de pressupost el Pla d'espais buits" i executar aquest 2017 els 830.000 previstos en la partida de pressupost participatiu encallat en l'exercici anterior.

La portaveu d'ERC ha deixat clar que el seu grup no té cap intenció de participar en una hipotètica moció de censura a l'alcaldessa Marta Felip. "Hem volgut evitar que el pressupost del PDeCAt s'aprovés a partir d'una moció de confiança que no donaria sortida a una moció de censura". Els republicans alerten, però, que "cal anar per feina", ja que si s'aproven els comptes proposats "només tindrem set mesos per executar-los". Lladó ha acabat la seva intervenció destacant el fet que la voluntat negociadora d'ERC tenia un objectiu prioritari: "No bloquejar Figueres. Els figuerencs no es mereixen que no hi hagi pressupost".