El sindicat Unió de Pagesos (UP) ha demanat al Govern català, en una reunió amb responsables del Departament d’Agricultura i els ramaders afectats pel focus de la grip aviària, que a més de la indemnització prevista de 300.000 euros pels ànecs sacrificats també es compensi el període improductiu en concepte de lucre cessant, per la restricció d’activitat que ha comportat el focus en les explotacions on s’ha detectat. El virus de la grip aviària es va detectar al febrer en 10 granges d’engreixament d’ànecs, nou de les quals a les comarques de Girona i una al Vallès Oriental.

Les restriccions a les zones de protecció (en un radi de 3 quilòmetres) i de vigilància (en un radi de 10 quilòmetres) ja es van aixecar el 2 d’abril al voltant dels focus declarats, i les 10 explotacions afectades podran iniciar l’activitat a partir de la segona quinzena de maig, segons ha previst Agricultura, tot i que es mantindran mesures de bioseguretat en les zones afectades, igual que en els municipis inclosos en les zones d’especial risc.

En la reunió d’ahir amb Agricultura, Unió de Pagesos també va demanar que es vetllés per tal que l'assegurança de cadàvers no penalitzes aquestes explotacions.

El sindicat també exigeix al Govern català una gestió eficaç de la fauna salvatge i, en concret, que s’extremin els controls dels ocells migratoris per prevenir nous brots d’aquesta malaltia.