L'oposició de Roses (Alt Empordà) en bloc ha aprovat reprovar el govern municipal en un ple extraordinari celebrat aquest dilluns per la gestió del Pla d'usos de la temporada a la platja i al passeig (2017-2021). Els partits (ERC, el PSC, PP, C's i UMdC) asseguren que l'equip de govern ha actuat amb "secretisme" aprovant el document en junta de govern i reclamen que es permeti que a la platja de Santa Margarida hi hagi les dues escoles de vela i esports nàutics que fins ara oferien activitats i que el nou document ha eliminat. L'alcaldessa, Montse Mindan, ha admès que han rebut al·legacions i una proposta de la Federació Catalana de Vela i diu que les estudiaran totes. El govern no ha volgut concretar si reconsiderarà la seva posició però Mindan ha insistit que el document encara no està tancat i que tampoc compta amb el vistiplau de la Generalitat. El debat s'ha celebrat enmig d'una protesta organitzada per l'Associació de Comerciants de Santa Margarida i els negocis afectats. Una desena de manifestants s'han presentat amb pancartes i xiulets davant l'ajuntament.

L'equip de govern de Roses (CiU i Gent del Poble-AM) van aprovar en junta de govern al desembre el nou document que ha de regular els usos de les platges i el passeig marítim. A la pràctica, es tracta del full de ruta per decidir quins negocis poden instal·lar-se a peu de sorra, com han de ser les guinguetes, les terrasses o els serveis.

El regidor d'Urbanisme, Carles Pàramo, va explicar fa uns dies que l'únic canvi significatiu ha estat eliminar dos negocis del passeig vinculats als polèmics 'seagways' i unes bicicletes per la dificultat de conciliar el pas de vianants amb aquestes pràctiques. També s'ha vetat la possibilitat que es facin esports nàutics a la zona de Santa Margarida. I aquest ha estat, precisament, l'aspecte més polèmic.

L'oposició en bloc va reclamar formalment fa pocs dies la celebració d'un ple extraordinari per debatre aquesta qüestió i la convocatòria ha arribat aquest dilluns. L'únic punt que s'ha votat ha estat el de reprovar l'equip de govern per la seva gestió de l'afer que consideren que s'ha fet de manera poc "transparent" i amb "falta de lleialtat institucional".

Tots els grups coincideixen a dir que no se'ls han consultat uns canvis que de gran transcendència i que, malgrat poder-ho aprovar en junta, s'hauria d'haver portat al ple. Per això, els tots els grups (ERC, el PSC, PP, C's i UMdC) han votat a favor de reprovar l'actuació. El punt, que no és vinculant ni té conseqüències legals, s'ha aprovat perquè el govern està en minoria.

L'alcaldessa, en canvi, considera que l'oposició ha actuat amb "oportunisme" i ha defensat durant el ple que el govern ha actuat tal i com estableix la normativa. "No és d'ara, sempre s'ha aprovat el pla d'usos en junta de govern", ha insistit. En aquest sentit, ha apuntat que no descarten impugnar l'aprovació de la reprovació perquè, al seu entendre, l'oposició "no pot demostrar les faltes de les quals se'ns acusa".

El govern ha defensat els canvis al Pla d'usos però ha admès que el document encara no està tancat i que segueix pendent del vistiplau de la Generalitat. Per Pàramo, tant els dos negocis del passeig ('seagways' i bicicletes) com els dedicats als esports nàutics de Santa Margarida eren "conflictius" i "distorsionaven la pau i la seguretat dels usuaris de la platja i el passeig". De fet, l'ajuntament ha rebut més de 300 signatures en contra del seu funcionament.

Malgrat això, Mindan ha dit que han rebut diverses al·legacions al Pla i una proposta de la Federació Catalana de Vela i que les estudiaran. "Ens ha arribat una recomanació de la Federació per habilitar un espai lliure de parada i arribada d'embarcacions a la platja de Santa Margarida, que s'atendrà", ha precisat. "Les peticions es respondran i, per tant, ara no els puc dir si inclourem els esports nàutics a la platja o no", ha remarcat.

L'oposició unida contra el govern

L'oposició s'ha mostrat molt crítica amb la gestió del cas i els portaveus dels diferents grups han coincidit a dir que tot i que s'ha actuat legalment, no s'ha fet "èticament". El regidor d'ERC, Joan Plana, ha assegurat que "s'han enganxat els dits" amb una forma de fer política que, al seu entendre, "està caducada i passada".

La portaveu del PSC, Olga Simarro, també ha criticat la gestió. "Si s'han recollit signatures en contra però no són denúncies potser ens ho hauríem de replantejar perquè aquí a Roses sembla que tot molesti i al final no es podrà fer res", ha apuntat. Des del PP, Manel Escobar ha acusat el govern municipal de ser "poc sensible".

L'edil de C's, José Manuel Álvarez Cuñat, també s'ha mostrat crític amb els canvis i el d' UMdC, José Antonio Valdera, ha recordat que des del gener ha fet peticions al ple per saber l'estat del pla d'usos perquè "estàvem preocupats". Segons ha dit, Pàramo els parlava d'un primer document que mai es va arribar a consensuar amb la resta de formacions.

Protesta a les portes de l'ajuntament

La decisió no només ha generat el rebuig dels grups de l'oposició, Fa dies que l'Associació de Comerciants de Santa Margarida promou una campanya per denunciar els canvis. El seu president, Ricardo Moraes, diu que el Pla d'usos era una oportunitat per regular i acabar amb la presència dels 'top manta' al passeig establint metres de terrasses però que, en canvi, el govern el que ha fet ha estat "prohibir la pràctica d'esports nàutics".

Per això, la setmana passada ja van organitzar una concentració i aquest dilluns han tornat a concentrar-se davant de l'Ajuntament amb pancartes i xiulets. Una desena de persones han participat a la protesta i alguns han entrat també durant la sessió plenària per escoltar els arguments del govern municipal. L'alcaldessa els ha cridat l'atenció en dues ocasions perquè aplaudien i criticaven la decisió.