Les setenes Jornades 'L’Empordà, el paisatge com a actiu econòmic' són, enguany, més curtes però més intenses, generant un debat que, aquest dissabte 1 d’abril, posarà en qüestió l’ús del patrimoni cultural. La taula rodona se celebrarà, a partir de les deu del matí, al monestir de Santa Maria de Vilabertran i comptarà amb la participació de Josep Capellà, assessor de gestió pública del Turisme; Eduard Carbonell, catedràtic d’Història de l’Art especialitzat en patrimoni cultural i museologia; Marina Miquel, cap de l’Àrea de Gestió de Monuments de la Generalitat; Joan Carles Mora, regidor de Turisme i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Llançà, i Sílvia Musquera, arquitecta i vocal del COAC demarcació de Girona. El debat serà moderat pel director del Setmanari de l’Alt EMPORDÀ, Santi Coll. L'acte és obert a tothom.

Com a cloenda de la jornada de dissabte, hi haurà una visita ­guiada al monestir de Vilabertran, també oberta a tothom, a càrrec de Clara Poch, llicenciada en Història de l’Art i membre de les juntes de l’Institut d’Estudis Empordanesos (IEE) i Via Pirena, dues de les entitats que coorganitzen les Jornades, juntament amb el Setmanari l’Alt EMPORDÀ.

“El ric i divers patrimoni cultural de l’Empordà continua essent un regne de taifes, amb responsabilitats escampades pel territori entre diferents ens, Generalitat, ajuntaments, Bisbat i particulars, entre altres, sense cap coordinació ni cooperació en la gestió i difusió del patrimoni”, reflexiona el director de les Jornades, l’economista i exalcalde de Figueres, Joan Armangué, que diu que, “en molts casos sense usos definits i portes tancades, que fan difícil el seu accés i coneixement”. Segons Armangué, s’ha fet “una important tasca de recuperació i rehabilitació del nostre patrimoni i, ara, cal una bona gestió d’aquest, perquè és un bon actiu econòmic per a l’Empordà, amb vista a potenciar el turisme cultural i la desestacionalització de l’activitat turística”.

Santa Maria del Roure

La darrera jornada d’aquesta setena edició tindrà lloc el dissabte 13 de maig, al monestir de Santa Maria del Roure, a Pont de Molins, on hi haurà una visita guiada des dels vessants històrics, de restauració arquitectònica i arqueològica, a càrrec de Marià Baig, investigador del període de la ­Guer­ra Gran; Lluís Bayona, arquitecte-director de les obres de restauració; i Anna Maria Puig, arqueòloga i presidenta de l’IEE.

Enguany, les Jornades consten de tres dies, que van començar diumenge passat a Castelló, amb una visita a l’exposició de la Farinera, que permet conèixer el nostre passat industrial i els seus paisatges. “Que la cita d’Ernest Lluch, que resumeix l’exposició ‘la idea d’un Empordà únicament agrari no té cap sentit’, ens faci reflexionar per afrontar els reptes de futur dels Empordans, on la nova indústria ha de tenir cabuda com a via imprescindible per reactivar la nostra economia”, manifesta Armangué.