El Departament d'Agricultura aixecarà aquest diumenge les darreres restriccions a l'entorn del segon focus de grip aviària detectat a Sant Gregori (Gironès) i preveu que totes les explotacions afectades puguin tornar a operar amb normalitat i, per tant, entrar bestiar a mitjans de maig. La consellera, Meritxell Serret, s'ha reunit aquest dimecres amb les explotacions afectades i els ha comunicat que el Departament treballa amb unes indemnitzacions a l'entorn de 300.000 euros per a les deu granges que van haver de sacrificar ànecs. Per a la resta, el Govern posarà a disposició finançament a través de l'Institut Català de Finances i l'empresa AVALIS amb l'objectiu de "donar cobertura a les necessitats financeres" de les explotacions afectades per les restriccions. Agricultura mantindrà de moment altres mesures de bioseguretat d'aus com ara la prohibició de celebrar fires o mercats amb aus a l'aire lliure i la caça d'aus salvatges.

Les granges de l'entorn del segon focus de grip aviària amb epicentre a Sant Gregori podran començar a tornar a la normalitat a partir d'aquest diumenge. El Departament aixecarà les restriccions que quedaven pendents en aquesta zona i entre les quals hi havia la immobilització d'animals així com la prohibició d'entrar nou bestiar. Ho farà unes setmanes després d'aixecar les que hi havia a l'entorn del primer focus dels Aiguamolls, amb l'aparició d'una cigonya morta per aquest virus.

La mesura permetrà, segons el Departament, que les explotacions afectades puguin estar operatives a mitjans de maig i puguin començar a entrar, progressivament, nou bestiar. "Esperem que puguin ser totes incloses les que van haver de sacrificar bestiar", ha concretat la consellera.

Línies de finançament per a la resta d'explotacions

El Departament s'ha reunit aquest dijous al matí amb els propietaris afectats i els ha anunciat unes indemnitzacions de 300.000 euros per a les deu granges que van haver de sacrificar ànecs. Per a la resta, la consellera ha assegurat que s'ha obert una línia de finançament a través de l'Institut Català de Finances i l'empres AVALIS.

L'objectiu és que totes aquelles explotacions que, d'una manera o altra, s'han vist afectades per les restriccions que s'han aplicat en les darreres setmanes puguin refinançar-se.

Serret ha explicat que, en canvi, es mantindran les mesures de "bioseguretat". Entre elles, continuarà vigent la prohibició de celebrar fires o mercats amb aus o la caça d'aus salvatges.

Més de 27.000 ànecs sacrificats

La crisi generada per l'aparició de dos focus de grip aviària a les comarques gironines ha provocat en les darreres setmanes el sacrifici de més de 27.000 ànecs de deu granges (totes de la demarcació excepte una del Vallès Oriental). El primer focus va aparèixer als Aiguamolls de l'Empordà però el més greu es va detectar a l'entorn d'una granja de Sant Gregori.