170 estudiants de vuit instituts de la comarca de l'Alt Empordà preparen aquests dies les maletes per emprendre un viatge d'estudis, del 2 al 6 d'abril, als camps de concentració de Gusen, Mauthausen, al castell d'Hartheim i Dachau. Són alumnes de 1r de batxillerat, adolescents de 16 i 17 anys, als quals els seus professors d'Història els acompanyen a conèixer in situ els llocs on van ser exterminades milions de víctimes de l'Holocaust nazi.

El viatge d'estudis és la culminació d'un treball que es porta a terme a les aules durant tot el curs, a l'entorn de l'exili, l'holocaust, la deportació, la guerra civil i altres conflictes que encara avui assolen molts pobles del nostre planeta. Hi participen els instituts Olivar Gran, Cendrassos, Alexandre Deulofeu, Ramon Muntaner, Narcís Monturiol (Figueres), El Pedró (l'Escala) i Vilafant i Castelló d'Empúries.

Una representació d'aquesta comitiva formada per estudiants i professors ha organitzat una roda de premsa aquest dimarts, 28 de març, per explicar com s'ha plantejat el viatge a Àustria i Alemanya. "El viatge als camps de concentració és l'homenatge dels alumnes als empordanesos que van ser deportats. L'objectiu és que els joves prenguin consciència i coneguin de primera mà una realitat que connecta molt amb temes d'actualitat", ha dit Gerard Sardeña, professor d'Història.

Dues alumnes de l'Institut Olivar Gran, les dues casualment es diuen Gemma, i dues de l'Institut Alexandre Deulofeu, Paula i Verònica, han aportat les seves sensacions sobre el viatge que estan a punt d'emprendre, en nom dels seus companys. Les quatre han coincidit que no és el mateix llegir la història en llibres que assistir als espais on va ocórrer aquesta història. "El viatge ens permet conèixer uns fets més enllà dels llibres", han comentat.

En el decurs de la roda de premsa, que s'ha celebrat a la seu del Servei Educatiu de l'Alt Empordà, s'ha mostrat el logotip guanyador del grup de treball Exili, Deportació i Holocaust de l'Alt Empordà. La seva autora, Lluna López, alumna de 4t d'ESO de l'Institut Ramon Muntaner de Figueres, ha rebut un abonament d'Abacus com a premi.

Acompanyada per la seva professora de Visual i Plàstica, Pilar Solana, la guanyadora ha explicat que en un treball lligat a la crisi dels refugiats van veure uns vídeos en què apareixien, com a elements comuns, les concertines i les filferrades. Aquesta imatge és la que ha volgut transmetre Lluna López en el logotip. "S'ha valorat la senzillesa i la potència del símbol, i també que està fet a mà", ha comentat la professora Pilar Solana.

La convocatòria per premiar el logotip del grup de treball estava oberta a tots els instituts de l'Alt Empordà i, en aquesta edició, hi han concorregut una trentena de propostes.