Un cop finalitzat el termini de recollida de propostes en inversions per incloure dins el pressupost de Roses 2017, el còmput de projectes presentats pels veïns i veïnes de la vila ha comptabilitzat un total de 117. El consistori valora molt positivament la resposta ciutadana assolida amb aquest procés participatiu, que ha superat amb escreix les previsions inicials.

Per primera vegada, l'Ajuntament de Roses dóna l'oportunitat a la ciutadania a decidir a què dedicar una part del pressupost municipal destinat a inversions. Al llarg dels mesos de gener i febrer, els vilatans interessats han presentat les seves propostes mitjançant els diferents canals aportats pel consistori (presencials i digitals), així com a través de les dues sessions del Fòrum Ciutadà realitzades per debatre idees i projectes.

El resultat assolit ha superat les previsions més optimistes, arribant-se a comptabilitzar un total de 177 propostes que plantegen projectes en un gran ventall d'àmbits municipals: ensenyament, transport públic, mobilitat, civisme, urbanisme, cultura, etc.

Del total de les 177 propostes, 68 s'han recollit a les bústies habilitades a aquest efecte a la Biblioteca, Oficina de Turisme i Ajuntament, mentre que 75 s'han fet arribar a través de la web i les 34 restants, en el decurs de les sessions del Fòrum Ciutadà realitzades.

D'acord amb la programació del pressupost participatiu prevista, s'ha iniciat ja la tercera fase corresponent a la valoració tècnica dels projectes a càrrec del departament de Serveis Territorials i Urbanisme de l'Ajuntament, a fi d'estudiar la viabilitat dels mateixos i que aquests compleixin les condicions de pressupost màxim per a la seva execució (150.000 €), que siguin matèries de competència municipal, que no estiguin ja incloses dins el pressupost municipal per a aquest any, etc.

Es preveu disposar de les propostes definitives a principis del mes de juny, moment en què es realitzarà una nova jornada participativa per tal que els ciutadans escollin les propostes finalistes, les quals seran sotmeses a votació ciutadana oberta a tots els rosincs i rosinques majors de 16 anys. El procés culminarà amb la contractació i execució de la proposta abans de la finalització de l'any.

Amb aquesta primera experiència de pressupost participatiu, el govern rosinc té l'objectiu d'implicar la ciutadania en la presa de decisions pressupostàries, potenciant la seva participació activa i treballant bidireccionalment entre veïns i Ajuntament. Així doncs, l'actuació prevista per a 2017, representarà una primera presa de contacte amb el nou model de pressupostos participatius, que el consistori vol ampliar gradualment en exercicis futurs.