La remodelació de l´estació depuradora d´aigües residuals (EDAR) de Figueres està previst que comenci en pocs mesos, ja que la Generalitat ja té engegat el procés d´adjudicació de les obres, que tindran una durada de deu mesos. Els treballs havien de començar aquest mes de març, però s´han retardat per motius de tràmits administratius. La depuradora figuerenca es va construir l´any 1981, amb una sola línia de tractament biològic, mentre que el 1993, amb la incorporació de les aigües de Vilafant, va passar a tenir dues línies de tractament. Una denúncia de la Comissió Europea al Tribunal UE per incompliment de la directiva (nutrients), l´any 2014, va fer canviar els plans a l´empresa Figueres de Serveis SA (Fisersa), que gestiona la depuradora.

El projecte de remodelació, amb un pressupost estimat de 5 milions d´euros, obeeix a l´imperatiu de la Unió Europea, l´únic objectiu és la reducció de nutrients, no es preveu cap increment de capacitat, ni tampoc millorar la línia de tractament de fangs. Només es tracta d´una solució temporal amb data de caducitat, segons el director gerent de Fisersa, Lluís Martínez.

L´EDAR nova, per llarg

La idea que tenien, abans que arribés la sanció de la Unió Europea, era construir una estació depuradora nova fora del nucli urbà, a Vilatenim, però l´Agència Catalana de l´Aigua (ACA) també ho va descartar per motius pressupostaris, ja a partir de ­l´any 2010.

Segons Fisersa, però, l´ACA "no ha renunciat en cap cas" a la construcció d´una nova EDAR a Figueres, encara que l´ha relegat per al període comprès entre els anys 2021 i 2027.