El Departament d'Ensenyament ofereix un total de 9.225 places de P3 i 8.610 de 1r d'ESO a les comarques gironines per al curs 2017-2018. Aquests càlculs s'han realitzat sobre la base d'una ràtio de 25 alumnes a P3 i de 30 a 1r d'ESO, tot i que la ràtio definitiva la determinarà la matrícula. En els casos d'entorns d'alta complexitat, no superarà els 22 alumnes per classe a P3 i 27 a 1r d'ESO. La preinscripció escolar començarà aquest dijous 23 de març i acabarà el dimarts 4 d'abril. Segons la planificació del departament, no caldrà tancar cap escola a la demarcació. Per establir l'oferta educativa per al curs vinent, els serveis territorials d'Ensenyament han mantingut reunions a 27 municipis a través de les taules mixtes de planificació, on també hi ha representants municipals. S'ha arribat a acords en una vintena de casos.

Els serveis territorials d'Ensenyament ja tenen a punt la planificació per al curs vinent. En el cas de la demarcació de Girona, s'oferiran 9.225 places de P3 i 8.610 de 1r d'ESO. Per fer la programació de l'oferta educativa, els serveis territorials i les administracions locals han treballat plegats per acordar l'oferta més adequada a cada municipi emprant criteris qualitatius.

Els Serveis Territorials han mantingut reunions en 27 municipis en les taules mixtes de planificació i amb representants municipals, i s'ha arribat a un total de 20 acords. Enguany , i segons la previsió del departament, no es preveu el tancament de cap escola a les comarques gironines.

A més, la ràtio de planificació en entorns d'alta complexitat és de 22 alumnes a P3 (i es manté també a P4 en els centres que van aplicar la mesura el curs passat). En el cas de 1r d'ESO, serà de 27 alumnes.

La previsió del departament és que la majoria de sol·licituds de preinscripció seran per a P3 i 1r d'ESO. La matriculació s'haurà de fer del 12 al 16 de juny per als alumnes d'infantil, primària i primer d'ESO i, entre el 26 i el 30 de juny, per als de segon, tercer i quart d'ESO.

Novetats en el procés de preinscripció

Pel que fa als criteris d'admissió dels alumnes, s'incorporen tres novetats. La primera té relació amb les llistes d'espera de cada centre. Ara constaran no només les sol·licituds que s'hagin demanat com a primera opció sinó també les que s'hagin demanat en qualsevol altra que sigui preferent a l'opció assignada.

Una altra novetat és que, a l'inici del curs, els centres donaran informació del resultat del procés. És a dir, publicaran una llista dels nous alumnes que s'han matriculat al centre i també informaran del nombre de vacants que hagin quedat.

Com a darrera novetat, els centres hauran de trametre la documentació per acreditar els criteris al·legats a les respectives comissions de garanties d'admissió. Les comissions analitzaran la documentació i, si ho consideren oportú, citaran les famílies per comprovar l'acreditació. En cas de frau, suposarà la pèrdua de tots els drets de prioritat i, si és el cas, la pèrdua de la plaça obtinguda, la qual cosa pot haver de comportar participar en el proper procés de preinscripció.