Agents de la Policia Nacional i dels Mossos d'Esquadra, en una operació pionera a l'Estat espanyol, han desarticulat una organització criminal dedicada a canviar diners marcats amb tinta (per l'aplicació d'un sistema antirrobatoris) procedents d'atracaments a bancs i vehicles blindats de transport de fons comesos a França.

Aquesta xarxa, relacionada amb més d'una dotzena d'assalts a França, es dedicava a sol·licitar a Espanya la substitució dels bitllets tacats per altres en perfecte estat. En l'operació, ha estat arrestades set persones a Madrid, la Jonquera i Ceuta, i se'ls han intervingut quasi 90.000 euros.

Deien que els bitllets s'havien tacat amb refrigerant

Deien que els bitllets s'havien tacat amb refrigerantLa investigació va començar l'any 2013 quan es van detectar diverses sol·licituds de canvi de bitllets d'euro, deteriorats amb taques de diferent tipus, per bitllets nets. Aquestes persones en el moment de demanar el canvi esgrimien diferents excuses per explicar l'estat dels bitllets, com que s'havien tacat amb líquid refrigerant del vehicle. Els agents, després de realitzar una sèrie d'indagacions, van descobrir que el valor total dels bitllets amb aquest tipus de deteriorament ascendia a més de 120.000 euros.

Des del principi els investigadors van estudiar la possibilitat que la tinta procedís d'algun dispositiu de seguretat antirobatori aplicat sobre els bitllets. Per confirmar aquestes sospites el Laboratori de Química de la Policia Nacional va dur a terme l'anàlisi de les mostres i els agents van constatar que efectivament les taques dels bitllets estaven originades per sistemes de seguretat de bancs o furgons blindats.

Confirmació de l'origen il·lícit dels diners

Confirmació de l'origen il·lícit dels dinersA través dels canals de coordinació internacional, els agents van sol·licitar una comissió rogatòria per dur a terme l'anàlisi de les tintes i poder relacionar els diners amb diversos atracaments perpetrats al sud del país veí. Mentre es desenvolupava la investigació es van seguir produint nous intents de canvi de bitllets que van poder ser bloquejats.

A principis d'enguany es va constatar que els diners procedia d'aquests assalts a bancs que van tenir lloc a França. Un cop es va constatar l'origen il·lícit dels bitllets es va establir a principis del mes de març d'enguany un dispositiu conjunt a Madrid, La Jonquera i Ceuta, per la detenció simultània dels membres de l'organització per la receptació i la seva relació amb els atracaments.

L'operatiu va culminar amb la detenció de set persones -dos a La Jonquera, dues Madrid i tres a Ceuta- i la intervenció de 89660 euros procedents dels robatoris. L'operació, que encara continua oberta, s'ha coordinant amb Europol per difondre el modus operandi a altres de la zona euro.