El projecte extracurricular «El cinema», que desenvolupa la Fundació d'Ajuda a Nens i Joves amb Altes Capacitats (FANJAC), ha resultat un dels dos guanyadors a la tretzena edició del Premi d'Experiències Educatives Josep Pallach, que concedeix l'Ajuntament de Figueres. L'altre primer premi ha estat per a un projecte que desenvolupa des de fa cinc anys el claustre de l'Institut de Gurb, que es diu «La zona socialment educadora».

El projecte «El cinema», presentat per Maria Teresa Gómez, Toni Marco, Teo Jové i Susanna Fernando, ha estat valorat pel jurat com un reflex de la diversitat que viu la nostra societat dia a dia. Aquest mateix plantejament s'ha aplicat a l'hora d'avaluar «La zona socialment educadora». Una representant del claustre de professors de Gurb ha explicat, en recollir la distinció, que aquest treball va néixer amb la voluntat d'animar els nois i les noies a ser participatius per aprofundir en el concepte de democràcia.

Es dóna la circumstància que, d'entre les experiències educatives que han arribat a la final, el jurat ha considerat que aquests dos treballs destaquen per igual sobre els altres.

El lliurament dels Premis d'Educació Josep Pallach s'ha celebrat aquest dissabte, 18 de març, a l'Auditori dels Caputxins de Figueres, en un acte en què també s'han concedit el III Premi d'Articles Periodístics de caire educatiu transversal, de l'Ajuntament de Palafrugell, i el III Premi de Narrativa Curta sobre compromís social i solidari, de l'Ajuntament de Begur.

L'experiència educativa «El cinema» està adreçada a infants i adolescents d'altes capacitats, als quals se'ls proposen activitats amb què es pretén potenciar les seves habilitats intel·lectuals, emocionals i socials, motivacionals, creatives i emprenedores. La mestra i psicòloga Maria Teresa Gómez, que encapçala el projecte de la FANJAC, afirma que li ha fet una il·lusió especial poder participar en aquesta convocatòria perquè va tenir "la sort" de ser alumna de Josep Pallach.

Quant al treball que es porta a terme a l'Institut de Gurb el jurat ha tingut en compte que descriu un conjunt de pràctiques de qualitat que s'han demostrat exitoses per avançar cap a la creació d'un projecte socialment educador, emmarcat en una àrea geogràfica de Catalunya que engloba quatre municipis.Article periodístic i narrativa curta

El Premi d'Articles Periodístics l'ha recollit la pedagoga i educadora social Elena Montiel pel text «Noranta-vuit grisos», publicat a la revista Perspectiva escolar, de l'Associació de Mestres Rosa Sensat. "L'article està lligat a allò tan fàcil que s'acostuma a fer a les escoles, que és posar etiquetes. Es diu que aquell nen té TDAH, que aquell altre és un nervi... i difícilment aquests nens es poden treure les etiquetes de sobre si no es mira què els passa en realitat", ha comentat l'autora del treball.

Pel que fa al Premi de Narrativa Curta, hi ha dues alumnes premiades. En la categoria A (ESO), ha guanyat Aina Casal, que cursa 4t al Centre Escolar Roig Tesalia, de Barcelona, amb el text «Pinzellades en porpra i carbassa», i, en la categoria B (Batxillerat i Cicles Formatius), el premi ha estat per a Emma Zurita, que fa 1r de Batxillerat a l'Institut Sa Palomera de Blanes, pel treball «Records». Cap de les dues estudiants premiades no han assistit a la cerimònia.

40è aniversari de la mort de Josep Pallach

40è aniversari de la mort de Josep PallachAquesta edició dels Premis d'Educació Josep Pallach ha coincidit amb el 40è aniversari de la mort del polític i pedagog figuerenc. La seva vídua, Teresa Juvé, que ja té 96 anys i és considerada una escriptora prolífica, ha volgut estar present en l'acte de lliurament dels premis. El president de la Fundació Josep Pallach, Josep Maria Soler, ha fet una clara reivindicació a favor del "pallaquisme" perquè "encara sentim Josep Pallach molt proper".

L'alcaldessa de Figueres i l'alcalde de Palafrugell, Marta Felip i Juli Fernández, respectivament; la regidora d'Educació de Begur, Maite Martín, i l'inspector del Departament d'Ensenyament Xavier Barranco també han pronunciat unes paraules a l'entorn de la figura de Pallach i també sobre l'educació. Marta Felip ha dit que "les aules són autèntics espais de connexió, d'intercanvi i d'interacció". Fernández ha anotat que "l'educació ha de ser una eina de cohesió i d'igualtat". Per la seva banda, Maite Martín ha recordat com d'important és la temàtica dels treballs que es promouen des de Begur: "El compromís social i la solidaritat". I, finalment, Barranco ha descrit el món educatiu com "el mascaró de proa de la nostra societat".