La Cangur és una prova de matemàtiques per excel·lència que, des de fa set anys, el grup de professors Jugamat promou a la comarca, amb el suport del Servei Educatiu de l'Alt Empordà. Figueres, com a seu d'aquesta convocatòria, ha acollit aquest dijous, 16 de març, un total de 296 alumnes de 4t d'ESO i de 1r i 2n de Batxillerat al pavelló. Fileres de taules i cadires han omplert la pista esportiva per donar cabuda a aquests tres centenars de joves, disposats a exercitar els cervells.

Els deu centres participants són Alexandre Deulofeu, Escolàpies, Narcís Monturiol, Cendrassos, Olivar Gran i Ramon Muntaner, de Figueres; El Pedró, de l'Escala; SEC Castelló d'Empúries; Cap Norfeu, de Roses, i Vilafant.

Tres centres de secundària altempordanesos han optat perquè els seus alumnes "grans" facin la prova, de forma simultània, en aules dels propis instituts: són Llançà, Cap de Creus (Cadaqués) i Illa de Rodes (Roses).

Paral·lelament, també han fet la prova Cangur alumnat de 5è i de 6è de Primària de diferents escoles de la comarca, i estudiants de 1r, 2n i 3r d'ESO de diferents centres, també.

D'uns anys ençà, professorat voluntari de l'equip Jugamat (el grup, l'integren nou professors de matemàtiques de l'Alt Empordà) facilita classes preparatòries a aquells alumnes interessats en aprofundir en alguns conceptes i tècniques matemàtiques. Cada any, a més, el nombre d'estudiants participants és molt més ampli.

La prova Cangur és un concurs organitzat per la Societat Catalana de Matemàtiques -que forma part de l'Institut d'Estudis Catalans- amb la col·laboració del Departament d'Ensenyament amb l'objectiu d'estimular i motivar l'aprenentatge de les matemàtiques a través de problemes, plantejats com una diversió intel·ligent. També es vol contribuir així a la popularització de les matemàtiques entre els alumnes.

Roser Salip, una de les professores de Jugamat, ha explicat que normalment el contingut de la prova no varia gaire d'un any a un altre: "Més o menys, sempre va girant al voltant de la geometria, de plantejaments que poden ser veritat o mentida i també es juga amb els números de l'any, que en aquesta ocasió és el 2017."

La convocatòria consisteix en una prova d'entre 20 i 30 reptes matemàtics -en funció de l'edat-, de dificultat creixent i de resposta tancada, amb cinc opcions per a cada problema. Els enunciats els prepara l'associació Le Kangourou sans Frontières en una reunió internacional, que enguany s'ha dut a terme a Suècia i que engloba més de 40 països. A partir d'aquí, els diferents països tradueixen els enunciats per al seu territori i es realitza la prova en un mateix dia per a tots els alumnes.

Els premis Cangur van néixer a Catalunya l'any 1996 per als territoris de parla catalana, seguint l'exemple de Kangorou, un joc de Matemàtiques creat el 1991 a França que s'inspirava en el model del concurs nacional d'Austràlia (d'aquí el seu nom). Aquest model francès s'ha propagat a través de l'Associació Cangur sense Fronteres (Kangourou Sans Frontières), creada el 1995, i actualment s'ha estès a 49 països i reuneix més de 6 milions d'alumnes inscrits, segons dades de la mateixa organització.