El Departament d´Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha aixecat les restriccions relatives al moviment d´aus de corral que es van establir a la zona de vigilància del primer focus d´influença aviària declarat al municipi de Castelló d´Empúries, concretament, en el radi d´entre 3 i 10 quilòmetres al voltant del focus. Aquest aixecament de restriccions afecta els següents municipis: L´Armentera, L´Escala, Far d´Empordà, Figueres, Fortià, Palau-Savardera, Pau, Peralada, Riumors, Roses, Siurana, Vila-Sacra, Vilamacolum i Vilamalla.

Un cop transcorreguts 15 dies des de la notificació oficial del focus del virus H5N8 en una cigonya del Aiguamolls de l´Empordà, i sense que hi hagi indicis de la presència del virus en el radi de seguretat, el Departament d´Agricultura ha procedit a aixecar la immobilització, tal com preveu la normativa en cas d´aus silvestres. Les restriccions de moviment aplicables a la zona de protecció (fins a 3 km del focus) seran vigents fins al proper 14 de març, data en què es compleixen els 21 dies prescriptius.

No obstant això, en totes dues zones se segueixen aplicant la resta de mesures fins al dia 23 de març, si no hi ha cap canvi en l´evolució de la situació. Les mesures que continuen vigents són la prohibició de caçar aus salvatges; de celebrar fires, mercats o d´aus de corral o de criar aus de corral a l´aire lliure, entre d´altres.

S´intensifica la vigilància i control de la cria d´aus per a l´autoconsum

La resta de zones afectades pels focus d´influença aviària en explotacions d´ànecs (9 a Girona i 1 al Vallès oriental) continuen sota estricta vigilància i control, tal i com estableix el Pla d´emergència.

En aquest sentit, el Departament d´Agricultura ha reforçat en aquests darrers dies els controls i les inspeccions a les explotacions on es crien aus de corral per a l´autoconsum, que es troben situades dins els radis afectats, per garantir que es compleixen totes les mesures de bioseguretat establertes, sobretot pel que fa al confinament de les aus.