El 8 de març és festiu no laborable a Rússia. El Dia Internacional de la Dona situa les mares, les esposes, les àvies, les germanes, les amigues i les filles en un pedestal. La comunitat russa festeja aquesta commemoració emmirallant-se en la seva terra i aquest dimecres, dia 8, ha preparat un esdeveniment especial a Roses en què no falten els plats típics, els balls, les cançons i el folklore del país més gran d'Europa.

L'Associació Cultural Catalana Eslava de l'Alt Empordà fa possible, any rere any, l'organització d'activitats culturals, de coneixement o d'integració dels catalans i els nous habitants de l'Alt Empordà d'origen eslau, sempre sense ànim de lucre. És per això que festes com la del 8 de març estan obertes a tothom, no només a la comunitat de ciutadans russos.

L'associació fa justament deu anys que està treballant perquè els russoparlants residents a la comarca puguin mantenir les tradicions dels seus països d'origen com una forma d'enriquir i engrandir al mateix temps la cultura catalana. L'entitat, que van fundar el 2007 dos matrimonis russos: els germans Leonid i Eugeni Kleiner i les seves respectives esposes, Tatiana i Ludmila Kleiner, té un centenar d'associats, tots ells ciutadans procedents de diferents països de parla russa: Rússia, Moldàvia, Ucraïna, Bulgària, Sèrbia, Bielorússia, Repúbliques Bàltiques...

El fet que els quatre fundadors siguin músics professionals fa que els sons tradicionals sonin sempre que l'enyorança és forta.

Entre els col·lectius més actius de l'Alt Empordà, que acostumen a participar en les festes de la comunitat russa, hi ha la Coral de Vilabertran, de la qual Eugeni Kleiner és el director.

Les dones, privilegiades

Les dones, privilegiadesLudmila Kleiner explica com és d'especial per a les dones de Rússia el dia 8 de març: "A les escoles, els nens fan un regal a les nenes, i a les cases cap dona pot fer cap tasca domèstica, tot ho fan els homes. És un dia en què les dones som privilegiades, és la nostra festa. Es fa un gran sopar, es fan pastissos i cantem i ballem." A Rússia, aquesta festa és el punt de partida de la primavera.

L'Associació Cultural Catalana Eslava de l'Alt Empordà va néixer, com explica Ludmila Kleiner, amb la voluntat de donar la possibilitat a persones russoparlants de trobar-se i familiaritzar-se, però alhora promou als seus associats activitats de coneixement de Catalunya, de la llengua, dels paisatges, dels monuments, de la cultura i de les tradicions catalanes.

"Organitzem excursions per conèixer el territori i, fins i tot, hem fet dinars en què combinem les dues cultures, la catalana i la russa, tot molt divertit", comenta Ludmila Kleiner, alhora que afirma: "La nostra tasca com a associació consisteix a consolidar la projecció de les cultures eslava i catalana en un espai de confluència i diàleg intercultural."

La música a l'entitat

La música a l'entitatLa Coral Dubravushka està formada per membres de l'Associació Cultural Eslava Catalana de l'Alt Empordà. Per als promotors de l'entitat, és molt important que les noves generacions, els fills i les filles dels russos que es van establir aquí fa anys, no perdin els seus orígens i, per això, se'ls fa viure activament les festes i les tradicions.

Fins i tot, per Nadal, es munta la Festa dels Nens, que aquest últim any ha tingut com a seu Vilabertran. "Intentem que els nens mantinguin la seva llengua i la seva cultura originàries en paral·lel amb el bilingüisme català i castellà, però hem de reconèixer que no és una tasca fàcil", ha dit Ludmila Kleiner.