"Estem cansats, ja hem dit prou. Volem solucions d'una vegada per totes!" Així s'expressaven, dijous al vespre, alguns dels representants de les quatre associacions veïnals del sector oest de Figueres que han creat la Coordinadora Josep Casero. La nova plataforma, presidida per Francisco Sánchez, representa el Juncària Parc Bosc, el Culubret, les Vivendes del Parc i el Turó Baix-Nova Estació. Quatre nuclis urbans que pateixen els efectes "del descontrol" que es genera des del barri de Sant Joan, on viu la majoria de la comunitat gitana de la ciutat.

La Coordinadora Josep Casero va presentar al ple una moció d'urgència motivada "per la preocupació creixent entre els nostres veïns respecte a la seguretat, incivisme i degradació que sofrim". La darrera macrobatuda policial a Sant Joan i el Culubret contra el tràfic de drogues i els problemes constants que es generen amb els talls de consum elèctric han estat el detonant d'aquest "crit desesperat" de les associacions.

Càmeres de seguretat

Els seus objectius són aconseguir "que els nostres veïns puguin sortir amb tranquil·litat pels nostres barris sense tenir por a ser objectius d'alguns grups de persones incíviques o delinqüents, tal com havia sigut anys enrere", a més de "millorar els barris i aconseguir que els nostres veïns estiguin orgullosos de pertànyer a aquesta societat i sentir-se segurs".

La plataforma ha instat l'Ajuntament "a la posada en funcionament, amb caràcter d'urgència, de les càmeres de seguretat" i a aconseguir que la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra tinguin "competències compartides a la ciutat en l'àmbit del civisme, la convivència i les denúncies de trànsit en un espai de temps limitat". Aquest darrer detall només ha de persistir fins a aconseguir "tallar o controlar dràsticament aquest incivisme per part de les persones i dels conductors".

La Coordinadora també vol que l'Ajuntament i la companyia elèctrica comprovin si la xarxa subterrània existent en el barri del Culubret, creada quan es va instal·lar el gas, està preparada per posar cables elèctrics per a poder evitar els talls derivats del consum fraudulent generat pel conreu de marihuana.

Finalment, l'Ajuntament també s'ha compromès "que es torni a negociar, juntament amb Vilafant i l'ACA, el cobriment de la riera Galligans, ja que el tema interessa a totes dues localitats i a la comarca. Aquesta millora suposaria un canvi d'imatge i de salubritat important per al barri que es percebria tan sols baixar de l'AVE".

Un nom simbòlic

La moció presentada per la Coordinadora Josep Casero, nom que recorda el líder veïnal i exregidor figuerenc mort el 2003, ha estat aprovada amb els vots favorables de tots els grups municipals excepte la CUP. El regidor Lluís Armengol va reconèixer les necessitats exposades pels veïns, però va argumentar que el seu grup no podia aprovar unes iniciatives que haurien d'haver estat resoltes fa temps: "els deures no s'han fet". "Es dona a entendre que la solució passa per mesures policials i d'aquí a trenta anys estarem ­igual", va dir.