El departament de Territori i Sostenibilitat ha adjudicat la redacció del projecte constructiu per implantar la via d'ample europeu (UIC) a la terminal de mercaderies de Vilamalla. L'equipament forma part del Corredor Mediterrani i de la xarxa transeuropea de transport. L'actuació, a més, preveu connectar la terminal a la Xarxa Ferroviària d'Interès General (XFIG). L'objectiu és que el document estigui redactat aquest any i que les obres s'executin al llarg de 2018. La terminal té una superfície de 3,5 hectàrees i forma part del Logis Intermodal Empordà. La inversió estimada de l'obra se situa al voltant dels 16,9 milions d'euros.

L'actuació busca connectar la terminal amb l'ample europeu i s'executarà al llarg de l'any vinent. Aquesta és la previsió amb la que treballa el departament de Territori i Sostenibilitat. La terminal de Vilamalla compta actualment amb dues vies d'ample ibèric de 478 metres de longitud cadascuna.

La voluntat és ara connectar-la amb l'ample estàndard europeu, com a mínim, al costat nord, així com allargar les vies fins als 750 metres i dotar-les d'ample de via mixt (ibèric i internacional). Així mateix, es preveu realitzar les obres a l'interior de la terminal per dotar-la de vies d'ample mixt i millorar la seguretat i la senyalització. També s'inclourà una millora de l'estació de Vilamalla.

En concret, es preveu actuar en dos àmbits. Per una banda, dins la xarxa XFIG i, per l'altra, a la mateixa terminal i el ramal de connexió amb la xarxa estatal. En el primer cas, els treballs consistiran en canviar l'ús i els amples actuals de les quatre vies existents.

D'aquesta manera, les vies 2 i 4 tindran ample mixt i 750 metres de longitud i serviran com a vies d'expedició i recepció de la terminal. La via 3 es mantindrà com a via d'ample ibèric que donarà continuïtat al trànsit general entre Figueres i Barcelona. La via 1 serà d'ample mixt i servirà per al trànsit general entre Barcelona i Figueres i als serveis entre Barcelona i Vilafant, en els dos sentits de la circulació.

Pel què fa a l'interior de la terminal, es faran intervencions a la infraestructura i la superestructura, es millorarà la seguretat i la senyalització del ramal de connexió amb la XFIG, així com a les dues vies de càrrega i descàrrega per incorporar l'ample UIC a l'ample ibèric actual.

La inversió total estimada per dur a terme aquesta actuació és de 16,9 milions. D'aquests, 3,5 milions es preveuen per a la implantació de l'ample europeu dins la terminal i fins a la connexió amb la xarxa XFIG. Els 13,4 milions restants serien per a la connexió amb la XFIG amb dos amples de via, la senyalització, l'allargament de l'apartador ferroviari i l'adaptació de la platja de vies de l'estació de passatgers.