El trencament del grup municipal de CiU a l'Ajuntament de Figueres s'ha fet realitat aquesta setmana, encara que la seva dissolució no sigui un fet administratiu, després que els dos regidors d'Unió, Manuel Toro i Núria Galimany, hagin anunciat el seu pas al grup de No adscrits, amb la qual cosa surten definitivament del govern que lidera l'alcaldessa Marta Felip (PDeCAT).

Toro i Galimany argumenten que "en tant que no es resol la dissolució del Grup Municipal de CiU, i per evitar que se'ns neguin drets polítics, el de la paraula en el mateix Ple, o se'ns negui el dret d'assistència per no voler asseure'ns a les cadires de "Govern", per recuperar alguns drets polítics, hem decidit sortir del Grup Municipal de CiU i passar a ser regidors No adscrits".

Els dos edils avancen que aquesta situació "es mantindrà fins a la resolució de la nostra petició de dissolució de l'esmentat Grup CiU. Un cop tramitat l'expedient, en aplicació dels criteris d'interpretació exposats en el seu moment, entenent que na Núria Galimany i Granés i en Manuel Toro Coll no abandonen el Grup Municipal de CiU com a actuació individual, sinó que ho fan com a representants d'UDC, per la dissolució de la Federació CiU, és aplicable l'excepció de l'article 73.3 LRBRL i 50.6 TRLMC, i en conseqüència, caldrà procedir a formar el Grup Municipal d'UDC".

Els representants del partit democratacristià són taxatius en afirmar que "ara toca a govern i oposició esvair els dubtes sobre la governabilitat de Figueres i permetre la constitució del govern fort, estable i coherent. Els regidors d'Unió donarem tot el nostre suport a un govern, amb el PDeCat i altres grups municipals, que vulguin un govern fort, estable i coherent per a Figueres".