Ioia Llauró és filla de Darnius i resideix a Verges. És professora de música i, després de gairebé dues dècades a l'Institut Montgrí, de Torroella de Montgrí, el curs passat va tornar al centre on ja havia treballat, l'Institut Ramon Muntaner de Figueres.

Apassionada dels sons tradicionals, afirma que procura que els alumnes s'interessin per aquelles músiques que no escolten habitualment. La professora trasmet als alumnes passió per la música. Fa participar-los d'una forma molt activa, no només aprenent llenguatge musical sinó també cantant, tocant i ballant.

Creu que a la música se li dona la mateixa importància curricular que a altres matèries?

És una matèria curricular de crèdit comú a 1r i 2n d'ESO i optativa a 4t, aquí, al Ramon Muntaner. Cada institut ho pot organitzar a la seva manera. Jo crec que en aquest centre es té molt en compte que puguin fer música tots els alumnes i que participin activament. També es facilita que els alumnes tinguin accés als llibres i als materials, perquè és una matèria tan important com les altres, o més.

A l'aula de música, té una il·lustració que diu: "No music, no life". La música és vital?

Sí, i, a més, aquesta il·lustració amb aquesta frase me la van regalar unes nenes de 4t d'ESO. La música ens envolta en la vida. Nosaltres procurem que els alumnes s'interessin per aquelles músiques que no escolten habitualment, perquè se'ls obrin altres visions en el camp de la música.

Com es fa això?

Bona pregunta! La manera d'ensenyar música ha canviat molt amb els anys. Ara, les classes no han de ser tan acadèmiques, en cap assignatura, però en música encara menys. No es pot arribar als alumnes només explicant coses, cal que les puguin experimentar. L'aula de música, d'entrada, és diferent. Les cadires es poden moure i no tenim taules, perquè en un moment donat podem formar grups, o apartar les cadires i ballar al mig de l'aula, podem muntar una orquestra amb aquells instruments que tenim.

Com planteja les classes?

Els nens toquen, canten, ballen i també fan llenguatge musical, fan audicions i fan exercicis. He detectat que arriben molts nens que no saben llegir música, que són analfabets musicals, perquè a la primària han cantat molt però no han escrit ni han llegit música. I els agrada llegir partitures. Tot plegat fa que al final puguin tocar.

En els aprenentatges musicals escolars, hi acostuma a estar present la flauta. Per què es tria aquest instrument?

A música, un dels objectius és que amb molt poc puguin obtenir molt bons resultats. La flauta és un instrument que fa que en només un dia un alumne ja pugui tocar una cançó. Això és molt efectiu. La flauta requereix molta coordinació per anar tapant els forats, no és fàcil. No és el mateix que prémer un teclat, tenint en compte que els alumnes ja estan molt habituats als teclats, a través de l'ordinador o altres aparells tecnològics. Un altre avantatge de la flauta és la seva senzillesa, sempre està afinada. I a més és un instrument amb un preu assequible.

En aquest institut, hi ha una coral amb un bagatge de molts anys.

Això ho hem d'agrair a l'Ernest Pons, que la va fundar. És una coral rigorosa, amb un programa d'assajos en horari extraescolar, on els nens s'apunten voluntàriament i és gratuïta gràcies a una subvenció de l'AMPA. És una coral molt seriosa, els nens s'ho passen molt bé i disposen de moltes eines per treballar. M'ha sorprès molt gratament, que la ciutat la té molt en compte.

Com sona l'ESO?

Aquest és el nom d'un projecte en què participen centres del País Valencià, les Illes Balears i Catalunya, una trobada d'alumnes, que dura quatre dies, i en què es posen en comú el treball de música que fan als respectius instituts. Es fa una gran actuació que reuneix uns 1.500 alumnes. És tot molt extraordinari. Aquest any es fa a Altea, i hi anirem amb la coral, del 10 al 13 de maig. El 2014, es va fer a Torroella de Montgrí i ho vaig viure molt de prop, perquè en vaig ser amfitriona.

Quin tret destacaria de la seva forma d'ensenyar música?

M'ha agradat molt poder introduir un projecte de glosa a les classes de 2n d'ESO, amb molt bona acollida. Als alumnes, els encanta. Ho farien cada dia. De les dues hores de crèdit comú, una la dediquem a això. A més, es dona la circumstància que anirem a Reus, a trobar-nos amb altres centres, tenint en compte que som molt pocs els centres que impartim cant improvisat. Aquesta és una iniciativa que té el suport de Cor de Carxofa.