Més de 300 estudiants s'han mobilitzat aquest migdia pels carrers de Girona per demanar una rebaixa de les taxes universitàries del 30%. La vaga, convocada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), ja va arrencar dimecres a la nit. Grups d'estudiants han dormit a diverses facultats i, des de primera hora, han fet piquets informatius i han tancat amb cadenats les portes d'entrada. Tanmateix, si algú volia entrar a estudiar o treballar s'ha permès l'accés, sense incidents remarcables. La protesta ha deixat completament buides les facultats del Barri Vell i també Ciències, Dret i Econòmiques, al campus Montilivi. En canvi, les classes s'han fet amb normalitat al campus Centre i també a la Politècnica.

El motiu de la protesta que ha mobilitzat els estudiants universitaris catalans és exigir al Govern una rebaixa de les taxes universitàries. Els joves lamenten que en els darrers anys el preu per accedir a la universitat pública ha anat en augment i que això fa que famílies amb menys recursos ho tinguin cada vegada més difícil per accedir als estudis superiors.

El passat 7 d'abril, el Parlament va aprovar una moció que demanava una rebaixa del 30% de les taxes (seguint un pronunciament fet per tots els rectors catalans) però, segons lamenten els estudiants, el Govern "no ha fet res per aplicar-ho". Per això, el SEPC ha convocat vaga per a aquest 2 de març arreu de les universitats catalanes.

Tancades a les facultats

En el cas de Girona, la protesta va arrencar dimecres a la nit. Diferents grups d'estudiants han passat la nit a les facultats del campus Barri Vell i també a Dret, Econòmiques i Ciències, al campus Montilivi. L'objectiu era estar presents des de primera hora del matí quan els primers treballadors, estudiants i professors volguessin accedir a les classes.

Una de les portaveus del sindicat, Aroa Moreno, ha explicat que hi ha hagut algunes "controvèrsies" amb estudiants i treballadors però que "s'han solucionat amb diàleg" i que no hi ha hagut cap incident remarcable. Fonts del rectorat han confirmat que tot els treballadors i professorat han pogut accedir sense problemes a les facultats. Algunes portes d'entrada de facultats estaven tancades amb cadenat però si algú arribava amb la intenció d'anar a treballar o a classe se'l deixava passar.

Segons el SEPC, la protesta ha paralitzat completament l'activitat a les facultats de Lletres i Turisme i també a l'Educació i Psicologia (al Barri Vell) i també a tres facultats del campus Montilivi: Dret, Ciències i Econòmiques. En canvi, la convocatòria de vaga no ha tingut seguiment a la Polìtècnica (també a Montilivi) ni al campus centre, on s'estudia Medicina i Infermeria.

Les dades coincideixen amb les que ha facilitat la UdG. Segons confirmen, s'han autrat completament classes a sis de les nou facultats. En canvi, s'han fet totes les classes a Medicina, Infermeria i la Politècnica.

Manifestació pel centre de Girona

A dos quarts d'una, els estudiants procedents del campus Montilivi i del Barri Vell s'han citat al pati de la facultat de Medicina -a Emili Grahit- per sortir en manifestació pels carrers del centre de la ciutat. Uns 300 joves s'han sumat a la protesta, cridant proclames en favor de la universitat pública i en contra del capitalisme i la privatització dels estudis.

La manifestació ha tallat parcialment el trànsit als carrers Emili Grahit, Migdia i Jaume I i ha fet parada a la seu de la Generalitat i s'ha acabat a la plaça del Vi, davant l'ajuntament, on s'ha tornat a llegir el manifest.