L’Ajuntament de Figueres invertirà 470.000 € en projectes per potenciar les energies renovables i l’eficiència energètica en edificis municipals de la ciutat. Estan previstes actuacions a les escoles Salvador Dalí, Joaquim Cusí i Pous i Pagès.

A l’escola Salvador Dalí, el projecte preveu la instal·lació d’una xarxa de calor amb biomassa que alimentarà els tres edificis actuals. Aquesta acció suposarà la substitució de les dues calderes velles de gasoil per una única caldera de biomassa amb una potència tèrmica de 320 kw. La nova caldera de biomassa disposarà de sistemes de monitorització i telegestió per ajustar el seu funcionament a les necessitats de confort tèrmic de cada moment.

Pel que fa a l’escola Joaquim Cusí i l’escola Pous i Pagès s’efectuaran actuacions de millora de l’eficiència energètica. Es milloraran els aïllaments i tancaments per aconseguir millor confort tèrmic i menor consum energètic. Cal recordar que justament en aquests centres aquest any s’hi han instal·lat dues calderes de biomassa que han substituït les calderes velles de gasoil, en l’aplicació per part de l’Ajuntament de Figueres de les directrius del PAES (Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible). Així s’ha fet ja a l’escola Pous i Pagès, a l’escola Joaquim Cusí i es farà aquest estiu a la llar d’infants els Pins.

Les actuacions estan cofinançades per la Diputació de Girona, després que aquesta hagi comunicat que els projectes per instal·lar calderes de biomassa i fomentar l’eficiència energètica en edificis municipals presentats per l’Ajuntament de Figueres a la convocatòria dels Fons FEDER (eixos 4 i 6) han estat seleccionats i rebran el seu cofinançament. En total, l’actuació a l’escola Salvador Dalí representa una inversió de 187.062,77 €, dels quals 115.948,00 € seran aportats per la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona i 71.114,77 € per l’Ajuntament de Figueres. Respecte a les actuacions de millora de l’eficiència energètica a l’escola Joaquim Cusí i Pous i Pagès, la inversió prevista és de 281.707,24 €, dels quals 174.611,93 € seran aportats per la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona i 107.095,31 € per l’Ajuntament de Figueres.

El regidor de Medi Ambient, Francesc Cruanyes, destaca que “la voluntat és a mig termini assolir l’eficiència energètica en totes les instal·lacions municipals” i recorda que es fa “no només a partir de subvencions, que són molt benvingudes, sinó que per aconseguir-les cal treballar de valent per reunir els requisits i, alhora, també s’obliga a l’Ajuntament a destinar-hi una despesa important”.

Les actuacions seran licitades per la Diputació de Girona i lliurades a l’Ajuntament de Figueres un cop les obres estiguin finalitzades. El període per dur a terme les obres és del 2017 al 2020.