Un estudi sobre l’estat del comerç a Figueres, elaborat a partir del cens d’activitats econòmiques realitzat el 2016, ha comptat, classificat i geolocalitzat els establiments per fer una anàlisi i posterior diagnosi que ajudi a dinamitzar i fer més atractiu el comerç existent i alhora identificar oportunitats de negoci. Els resultats del treball han esta facilitats per l’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament figuerenc.

Del total de 2.534 locals en planta baixa (exclosos aparcaments, habitatges, indústries i altres usos), 2.069 són locals on s’exerceix una activitat comercial i 465 locals buits o tancats. D’aquí s’obté l’IATC, que mesura l’ocupació, que és del 81,6%. L’indicador que calcula la densitat del teixit comercial, l’IDC, que és el nombre de locals amb ús comercial per cada 100 habitants, és de 4,52.

Aquesta xifra és molt superior al llindar de 3, per sobre del qual es considera que la ciutat exerceix una clara funció de capitalitat dels municipis del seu voltant. De la distribució sectorial s’extreu l’IAC, el percentatge de comerç no quotidià respecte el total de locals comercials. Aquest tipus de comerç, a diferència del quotidià, justifica el desplaçament des d’altres municipis a la recerca de varietat i establiments de referència i, a més, permet dinamitzar altres sectors com la restauració i l’oci. L’IAC de Figueres és del 26,9%, el que significa que es genera atracció comercial.

Tots els indicadors obtinguts superen el llindar per concloure que el teixit comercial actual de la ciutat és dens, continu i atractiu, segons l'àrea de Promoció Econòmica