El Programa de Becas de la Fundación Amancio Ortega per al curs 2017-2018 inclou el nom d'un jove llançanenc, Xavier Macias Barbosa (Figueres, 19 de juliol del 2001). Ara estudia 4t d'ESO a l´Institut de Llançà i, gràcies al propietari de Zara, podrà gaudirà de l'oportunitat de cursar 1r de Batxillerat en un institut dels Estats Units, convivint amb una família d'acollida.

Tens clar quina modalitat de Batxillerat faràs als Estats Units?

La meva idea és poder-la elegir un cop sàpiga com funciona el Batxillerat als Estats Units. Un cop tingui més informació, miraré com m'he d'orientar. Abans tenia clar que volia fer el científic, però, aquest curs, m'estan agradant més les llengües, i per això encara no sé ben bé què triar.

Quins requisits has hagut de reunir per ser beneficiari de la beca?

L'expedient acadèmic que es requereix és mitjà. Em sembla que demanaven, de 3r d'ESO, un 7 de mitjana global i un 8 d'anglès.També tenen en compte la renda familiar. I són importants les proves que et fan.

Com són aquestes proves?

A la prova oral, per exemple, els examinadors han de veure que tens moltes ganes d'accedir a la beca. No es fixen tant en el teu accent en anglès, sinó que els interessa el teu entusiasme. Jo vaig mirar un vídeo a You Tube d'una noia que explicava això i deia que has d'expressar molt bé els objectius pels quals t'apuntes.

I quins són els objectius?

Bàsicament, conèixer la cultura americana, aprofundir en el coneixement de l'anglès i treure profit de l'experiència.

L'experiència de viure allà tot un curs, gairebé un any.

Has d'estar molt ben preparat psicològicament per participar en aquesta beca, perquè saps que deixes tota la teva vida d'aquí. Sé que aquesta experiència em servirà per aprendre, un cop estigui sol allà, quins són els meus punts més febles i quins són els més forts. Crec que aquest és un dels motius que també em van atraure a l'hora d'apuntar-m'hi.

Com vas descobrir aquesta beca?

En anys anteriors, n'havia sentit a parlar, però pensava que només era per estudiar al Canadà. Aquest curs, la nostra tutora ens va informar i va escriure un enllaç a la pissarra. Me'l vaig apuntar i un cop a casa vaig buscar la informació, i vaig saber que també es podia anar als Estats Units.

Com ha estat el procés?

Primer envies un formulari d'un munt de papers omplert. Després, et criden per anar a fer un examen a un hotel de Sant Just Desvern. A partir d'aquí, fan una mitjana a partir del 60% de la renda familiar i el 40% de l'expedient acadèmic i del resultat de l'examen. Les notes més altes entren en una llista de 1.500 i, si hi ets, t'avisen per fer la prova oral.

La fase prèvia ja ha estat una experiència per ella mateixa.

Ha estat una muntanya russa. Tot va començar a finals d'octubre amb l'enviament del formulari; al desembre, l'examen; al gener, la prova oral. Vaig saber que havien penjat la llista dels admesos, però no la vaig voler obrir perquè vaig dir als meus amics que l'obriríem tots junts. Estava molt nerviós i quan vam veure el meu nom vam esclatar d'alegria.

Com s'ho han pres els teus pares?

La meva mare, al principi, era molt escèptica, perquè pensava que no m'agafarien. Però tant a ella com al meu pare els estic molt agraït, perquè m'han ajudat molt i han tingut molta paciència.

Saps a quina ciutat viuràs?

De moment no sé res de res. Cap a l'abril sabré alguna cosa més. El que sí que sé és que és molt important que tinguin un perfil de tu, perquè la família acollidora tria l'alumne en funció del seu perfil.

500 seleccionats d'entre 9.300 estudiants de tot l'Estat

La beca que ha obtingut Xavier Macias correspon a un programa educatiu de la Fundación Amancio Ortega, a través del qual cada any s'atorguen 500 beques a alumnes espanyols per estudiar 1r de batxillerat als Estats Units o al Canadà (250 per cada país). A l'edició d'aquest any, s'hi han presentat uns 9.300 estudiants de tot el territori espanyol. Després d'una primera prova escrita, 1.500 alumnes van ser preseleccionats, dels quals 500 han estat definitivament escollits. Entre ells, el jove de Llançà.