Preocupació entre els productors avícoles de les granges situades a l'entorn dels Aiguamolls de l'Empordà pel focus de grip aviària detectat a la zona. El passat 6 de febrer es va trobar una cigonya morta a la zona del parc natural i Agricultura ha confirmat que està infectada pel virus. Això ha obligat a prendre mesures. Entre d'altres, les granges situades en un radi de 10 km de la zona no podran vendre ni comprar aus en les properes setmanes. Els veterinaris del departament estan explicant un a un a tots els productors les mesures que han de prendre.

Una de les afectades, Cristina Bech, havia comprat feia poc més d'un mes 1.400 gallines per comercialitzar ous ecològics. Les haurà de mantenir tancades a la granja que té a Castelló d'Empúries fins que s'aixequin les restriccions. Per la seva banda, el director dels Aiguamolls, Sergi Romero, ha detallat que mantenen un protocol de vigilància passiva per detectar possibles animals morts i recorda que no hi ha cap perill per a la salut dels humans. El focus coincideix amb la migració de les cigonyes. L'exemplar mort estava anellat a París i s'havia albirat a Lleida.

Preocupació entre les granges de l'Empordà pel focus de grip aviària

Preocupació entre les granges de l'Empordà pel focus de grip aviària

El productors avícoles de la zona de l'Empordà on es va trobar a cigonya infectada per grip aviària estan preocupats per la situació i esperen que es pugui resoldre al més aviat possible. L'exemplar de cigonya morta es va localitzar al parc natural el 6 de febrer i les analítiques confirmen que la causa de la mort és el virus de la grip aviària. El director del parc natural dels Aiguamolls, Sergi Romero, ha explicat que ja estaven alerta perquè s'havien detectar altres casos a França. Per això, en trobar un exemplar mort de seguida van activar el protocol.

Un cop s'ha confirmat la causa de la mort, Agricultura ha establert unes mesures preventives a les granges situades en un radi de fins a 10 km del lloc del focus. Per a les que estan a un radi de 3 km, els obliga a immobilitzar els animals durant 21 dies. En aquest cas hi ha tres explotacions, dos d'elles crien aus per a l'autoconsum però la tercera els comercialitza. En les cas de les que hi ha a 10 quilòmetres, la mesura els prohibeix entrar o treure animals durant 15 dies.

La situació afecta de manera directa una granja de Sant Pere Pescador -a tocar del parc- que té 25.000 pollastres. El focus s'ha produït just quan els animals només tenen una setmana i, per tant, encara no es poden comercialitzar. Encara tenen un marge de tres setmanes per engreixar els pollastres, que estan aïllats a dins d'una nau.

Preocupació entre els grangers

En un radi ja més allunyat, es troba la granja de la Cristina Bech. L'alarma ha arribat just dos dies després que vengués els 25.000 pollastres d'engreix que tenia i que li han evitat importants pèrdues econòmiques.

"He tingut aquesta gran sort", assegura tot afegint que "també tens d'inconvenient que no saps quan podràs tornar a entrar-ne". I és que, segons explica, el departament els ha informat que les mesures es mantindran, com a mínim, durant dues setmanes.

El passat 17 de gener, a més, va invertir 10.000 euros en la compra de 1.400 gallines ponedores per produir ous ecològics. La sort, diu, ha fet coincidir la problemàtica amb el període d'adaptació de les aus, que estan tancades de manera obligada per adaptar-se. Bech espera que la situació s'arregli perquè d'aquí a quinze dies haurien de poder sortir i començar a posar ous.

La Cristina insisteix que "la situació d'alarma no és tant greu" perquè el tipus de virus que s'ha trobat a la cigonya morta "no afecta a la carn ni als ous". Per tant, afegeix, es pot continuar consumint. "És molt fulminant per a l'animal. És a dir, que avui agafa el virus i demà es mor", assegura.

"Vigilància passiva" als Aiguamolls

El focus de grip aviària també ha obligat a aplicar altres mesures com ara la prohibició de caçar aus silvestres en un radi de 10 quilòmetres. El director del Parc Natural dels Aiguamolls, Sergi Romero, remarca que fa setmanes que es fa vigilància a la zona i que gràcies a això s'ha pogut localitzar l'animal mort. "El protocol ha funcionat", ha subratllat.

Romero diu que després de la troballa se segueix amb "vigilància passiva". "Això vol dir anar als llocs on hi ha concentració d'aus, en zones amb aigües permanents i mirar si hi ha individus morts", explica. Romero insisteix que, per ara, no se n'ha trobat cap exemplar més que hagi donat positiu al virus però que en cas que aparegui un ocell mort, "no es toca res i s'engega el protocol". Els Agents Rurals són els encarregats de recollir l'animal i portar-lo a analitzar.

La situació coincideix amb l'època de migració d'aquesta i altres espècies d'aus . Precisament, se sap que l'exemplar infectat estava anellat a París, era adult i també s'havia pogut albirar a Lleida.

Amb tot, Romero insisteix que no hi ha cap risc per a les persones, que s'està treballant per determinar si s'ha pogut propagar en d'altres individus i que els Aiguamolls continuen funcionant amb total normalitat.