El Laboratori Central de Veterinària d´Algete ha confirmat la detecció del virus de la Influença Aviària d´Alta Patogenicitat (IAAP), H5N8, en una cigonya salvatge, trobada morta al Parc Natural dels Aiguamolls de l´Empordà. La troballa, realitzada pel cos d´Agents Rurals, és resultat del reforç del Pla de vigilància de la Influença aviària a Catalunya, atesos els brots declarats arreu d´Europa.

Davant d´aquesta confirmació i d´acord amb la normativa europea, el Departament d´Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha activat els protocols i mesures previstes, com ara la immobilització de les granges d´aviram en tres quilòmetres a la rodona i la prohibició de caçar aus silvestres en 10 quilòmetres.

De la mateixa manera, des del Departament es destaca la importància de mantenir les mesures de bioseguretat a les explotacions, especialment pel que fa al contacte amb aus salvatges, així com reforçar la vigilància i notificar degudament qualsevol sospita a les autoritats.

Des del Departament d´Agricultura es vol remarcar que no hi ha risc per a la salut pública, ja que la influença aviària és una malaltia que afecta les aus i aquest tipus de virus en concret no s´ha detectat en humans.

Des del 28 de octubre de 2016 i fins al moment s´han notificat a Europa 781 focus d´IAAP en aus domèstiques, 38 en aus captives i 972 en aus salvatges. El focus declarat a Catalunya és el segon de l´Estat. El primer es va declarar el 12 de gener a Castella i Lleó.