Santi Vila i Vicente és l´actual conseller de Cultura del Govern de la Generalitat. Va accedir, com a cap de llista de CiU, a l´alcaldia de Figueres el 2007 i va repetir, amb majoria absoluta, el 2011. A mig mandat va ser reclamat per Artur Mas per ocupar la cartera de Territori. Divendres va ser a Girona i a Figueres, visita que va aprofitar per conèixer de primera mà els problemes de governabilitat que té la seva successora, Marta Felip.

Després d´haver-se reunit amb l´alcaldessa de Figueres i amb els dirigents locals del PDeCAT, quina visió té vostè d´aquesta crisi política que pateix l´Ajuntament de Figueres?

És molt important que la ciutat superi aquest tràngol i aquesta crisi política que viu. Tinc la impressió que hi ha projecte, que hi ha ganes de tirar-lo endavant. Com que les eleccions les va guanyar amb claredat la candidatura de Marta Felip, i que és evident que no té majoria, crec que és molt important que tothom actuï amb responsabilitat i que tothom ajudi que el pla de govern de l´Ajuntament no es bloquegi. Costa d´entendre que estiguem en el mes de febrer i la ciutat encara tingui aturat el pressupost i no desllorigui projectes molt importants de serveis que s´han de prestar tant sí com no. Per tant, més enllà que es puguin fer les coses més bé o més malament i que hi hagi temes en el terreny personal, es puguin llimar o no, els figuerencs no ens mereixem que aquest mandat municipal es desaprofiti, tingui inestabilitat o que els projectes es bloquegin.

Vostè creu que Marta Felip té l´obligació de trobar un suport més ampli per tenir un govern que superi els cinc regidors d´actuals?

El que ha de buscar segur és suports suficients perquè el plenari pugui aprovar tot el que ha d´aprovar. I aquesta és la responsabilitat que jo em veig en cor de demanar a tothom. És evident que per portar la ciutat a velocitat de creuer i per tal que progressi, necessita els vots suficients per anar aprovant els pressupostos, anar aprovant i licitant els projectes, etcètera. Això és el més important. De vegades falta perspectiva sobre si aquest val o aquell altre no val. No perdem de vista que les ciutats que competeixen amb Figueres van com un llamp, estan totes treballant, i molt. Aquesta estima que tenim tots, aquest patriotisme figuerenc, ben legítim i raonable, s´ha d´exhibir quan hi ha moments de dificultats. En aquest sentit, jo només puc cridar a tothom a exercir aquesta responsabilitat. Ser seriosos, estimar la ciutat i que quan acabi aquest mandat tothom revisi i presumeixi de tot allò que, gràcies al seu treball, s´ha pogut portar a terme.

La ciutadania pot entendre tot el que està passant?

Els ciutadans poden tenir la sensació de no entendre res. Poden estar preocupats pel fet que, ara, Figueres es desorienti. Cal evitar-ho.

En la seva etapa a l´alcaldia, CiU i PSC ja van partir peres. És una relació impossible?

Cada cas s´explica en les seves circumstàncies. Jo no vull comparacions. Aquest mandat municipal té amb prou feina un any i mig de feina. Vull pensar que l´han aprofitat per tirar endavant projectes i això segur que suma per bé. Ara bé, insisteixo que em costa d´entendre que estiguem al mes de febrer i tenint, com tenien, molts vots per tirar endavant projectes, s´encallaven. Crec que això té més a veure amb la pèrdua de perspectiva que no pas amb generositat d´esperit que cal tenir i que els ciutadans acaben premiant. Tots els portaveus i tots els grups haurien de preferir arribar al 2019 amb un full de serveis positiu que no quedar amb cadàvers polítics dels quals en siguin els assassins.

L´ha sorprès la reacció dels dos regidors d´Unió?

Manuel Toro, a qui conec des de fa molts anys, és una persona educada, culta i espero que pugui celebrar amb mi els deu anys de projecte de l´espai del centre, ocupat històricament per CiU i ara pel PDeCAT i Unió. Aquests deu anys se celebraran al juny. Més enllà de les discrepàncies personals que puguin tenir, crec que si s´asserenen tots i pensen en aquell projecte que vam gestar el 2006 per guanyar les eleccions del 2007, amb tot el camí fet i tot el que hem de fer, crec que no ens podem distreure d´això, perquè la ciutat ens pot castigar, si no tenim aquesta altura de mires. Et ben asseguro que des de Barcelona estant, quan n´he parlat amb qui n´he de parlar, no s´entén. L´experiència em demostra, jo que he hagut de gestionar majories i, també, crisi de govern, que quan ets a l´ull de l´huracà et sembla que tot és terrible i que és la fi del món. Quan t´ho mires amb distància, dius: "No n´hi havia per tant, si haguéssim estat més generosos, Figueres n´hauria dit bé".

Conseller, Figueres pot comptar amb el suport de la Generalitat per tirar endavant els projectes de la Casa Dalí i del Museu del Circ?

M´he reunit amb l´alcaldessa de Figueres, durant aquest mandat, per parlar d´aquests temes i li vaig dir el mateix que vaig respondre a l´alcaldessa de Berga quan em va venir a explicar el projecte del centre d´interpretació de la Patum. Vaig dir a Marta Felip: Nosaltres donarem suport a la ciutat en allò que hagi prioritzat. Si l´alcaldessa i els regidors em venen a veure per dir-me quina és la seva prioritat, sigui quina sigui, Casa Dalí, Museu del Circ o Museu de l´Empordà, que també és molt important, el Departament de Cultura hi serà.